La nova exposició de l’Arxiu mostra l’evolució del Congost de riera a riu

Es pot veure l'antic pont de ferro volat per la Guerra Civil i imatges de les riuades dels anys 1943 i 1962

05 de Setembre 2022
+
Pont de ferro sobre el Congost a la carretera de Caldes, 1932 Fotografia Joan Canal / Fons Salvador Llobet

Ja es pot visitar a la planta baixa de l’Ajuntament la nova proposta expositiva de fotografies antigues de l’Arxiu Municipal. Dedicada al riu Congost, s’hi mostren imatges preses al llarg del segle XX, des de l’any 1918, fins a inicis del s. XXI, amb una imatge de l’any 2002.

Signades pels fotògrafs Joan Parera, Lucien Roisin, Joan Guàrdia, Francesc Gorgui, Salvador Llobet, família Bosch Puchades, Josep Comas, Joan Tintó i Toni Torrillas, les diferents visions permeten comprovar l’evolució del riu, des dels camps de conreu que el recorrien -i que encara es conserven a Palou-, fins als polígons industrials que els han anat substituint.

L’exposició mostra elements avui desapareguts, com l’antic pont de ferro sobre el riu a la carretera de Caldes, inaugurat l’any 1918, volat parcialment per la Guerra Civil i instal·lat més tard a la carretera d’Hostalric a Maçanet de la Selva. Recull imatges de les riuades sofertes els anys 1943 i 1962, abans que es canalitzés el riu, el 1977, així com de quan el riu era una claveguera a cel obert, durant els anys setanta i inicis dels vuitanta, fruit de la forta industrialització i demanda d’aigua, i la falta de controls mediambientals. I també constata la recuperació del riu, de la flora i fauna, dels darrers anys, que ha permès que la ciutat el redescobreixi i en gaudeixi.

L’exposició, que es complementa amb la projecció en pantalla de més fotografies del riu, es podrà visitar fins al dia 25 de novembre, en horari de dilluns a divendres, de 9 del matí a 8 del vespre.