El film de 1958 "Catecisme al barri Xarlet" commemora el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual

Es pot veure al portal web de l’Arxiu d’Imatges

26 de Octubre 2023
+
Fotograma del film "Catecisme al barri del Xarlet"

Coincidint amb la commemoració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual (27 d’octubre), l’Arxiu Municipal difon el film de l'any 1958 "Catecisme al barri Xarlet", de Josep Bernaus Bach, a través del portal web de lArxiu d’Imatges, apartat "Films". Es tracta d’una filmació de no ficció, en color i sense so, amb suport d’acetat de cel·lulosa de 8 mm que l’any 1998 va donar Marta Artigas Margenat a l’Arxiu, que l’ha digitalitzat per poder-ne fer difusió.

La pel·lícula, de 7 minuts 45 segons de durada, mostra la primera comunió d’un grup d’infants del barri Xarlet de Canovelles, situat a l’actual carrer Diagonal. Allà, en casetes baixes i barraques, van instal·lar-se nombroses famílies immigrades procedents de la resta de l’Estat a mitjans del segle passat. La cerimònia se celebrava en un envelat –el barri no va disposar d’església fins a l’any 1962- i l’organitzava un grup de catequistes vinculat a la parròquia de Sant Esteve de Granollers.

Les imatges mostren els moments abans de la cerimònia, amb l’arribada de les famílies mudades per a l’ocasió, la celebració de la missa –amb el mestre Ruera tocant l’orgue- i la primera comunió d’almenys una vintena de nenes i nens, elles de blanc i amb vel, ells amb americana i corbata. 

Coincidint amb l'efemèride, l'Arxiu Municipal també ha actualitzat el catàleg de films del Fons Audiovisual, amb la incorporació dels documentals en vídeo i DVD fets fins a 1999.