"Què és per vostè l'art?" i "Mites contemporanis", properes propostes de l'Espai d'Arts

Enric Maurí, de Cardedeu, i el col·lectiu artístic interdisciplinari El Colador són els autors de les dues pròximes exposicions de la sala d'art contemporani de Roca Umbert

18 d'Abril 2011
+

Divendres 29 d'abril, a les 8 del vespre, s'inaugura a l'Espai d'Arts la mostra "Què és per vostè l'art?", de l'artista multidisciplinari de Cardedeu Enric Maurí, projecte seleccionat en la convocatòria Rodalies 3 de la Taula d'Arts Visuals del Consorci Transversal. L'exposició coincidirà amb la mostra de la resta de projectes seleccionats, a les altres set ciutats integrades en aquest consorci, que són Girona, Olot, Sant Cugat del Vallès, Vilanova i la Geltrú, Reus, Mataró i la Seu d'Urgell.

En la proposta de Granollers, l'artista parteix de la pregunta sobre el paper de l'art en la nostra societat. Per trobar-hi resposta, al llarg del mes de març Maurí va entrevistar granollerins i visitants a la ciutat de forma aleatòria, al centre de Granollers i altres indrets. Aquestes entrevistes van ser enregistrades en vídeo i  se'n van treballar els resultats estadísticament. La resposta majoritària entre les més de 30 persones preguntades, de diferents edats i àmbits professionals, va ser  l'"Art és una expressió"; la resta va resultar molt fragmentada, amb respostes que definien l'art com "alegria", "color" o "una meravella" . A partir d'aquí, Maurí reflexiona i incorpora conceptes, com ara que "l'opinió pública no existeix" (Pierre Bourdieu).

A l'exposició es pot seguir, també, el treball de l'artista amb els alumnes de batxillerat de l'Institut Carles Vallbona a l'entorn del concepte manifestació com a mecanisme de reivindicació social. Amb el seu professor de filosofia, Xose Díaz, els estudiants van estudiar l'evolució d'aquest concepte al llarg de la història, per dur-lo a la  pràctica en una manifestació que van fer a final de març. Amb aquesta finalitat, van crear eslògans i pancartes per a la marxa que van fer entre l'Espai d'Arts i la Porxada. L'objectiu era reivindicar la cultura, amb lemes com ara "Negar-nos la cultura és una tortura". Tot aquest procés es pot seguir a l'exposició, a l'Espai d'Arts fins al 28 de maig.


Sobre l'artista

Enric Maurí (el Fou - Cardedeu,1957) ha fet un centenar d’exposicions, entre d’altres a Espanya, França, Suïssa, Itàlia, Alemanya, Anglaterra, els Estats Units o Bòsnia. A Catalunya ha exposat a les galeries Artual, Fidel Balaguer, h2o, Dau al Set, Eude, 44, Claramunt, L’Angelot, Antonio de Barnola, Centre d’Art Santa Mònica, CCCB, Museu de Girona, Roser de Lleida o Centre d’Art de Terrassa. Ha participat a ARCO (Madrid), Bassel (Bassilea), Bari (Bari) o London Contemporary Art (Londres). Autor de les instal·lacions públiques permanents de les estacions de Metro Maresme i Fòrum i  Trinitat Nova de Barcelona.


"Mites contemporanis", proposta expositiva d'El Colador

"Mites contemporanis" és la segona mostra que s'inaugura també el dia 29 d'abril, a dos quarts de 9 del vespre. Hi han participat una dotzena d'artistes, la majoria de Granollers i la comarca, de diferents disciplines i aplegats al col·lectiu El Colador. És la primera proposta expositiva d'aquest grup, que mostra obra de vídeo, pintura, il·lustració, art a la xarxa ("net art"),... a l'entorn dels personatges de la nova mitologia. El projecte ha comptat amb el suport teòric de l'historiador de l'art Jorge Luis Marzo i els artistes també han col·laborat amb el grup del curs d' especialistes de cinema i el seu professor,Renato Camargos. El dia de la inauguració, El Colador convida tothom a venir disfressat del seu mite preferit, per fer una rua que desfilarà des del vestíbul de Roca Umbert fins a l'Espai d'Arts, a un quart de 9 del vespre.

"Mites contemporanis" reflexiona a l'entorn dels referents imaginaris actuals: herois de pel·lícula,  aventurers de còmic i personatges de videojoc que ens acompanyen al llarg de la vida, protagonistes sorgits d'una nova mitologia, provinents del cinema, la televisió i les noves formes d'entreteniment. Figures considerades, a vegades, subproductes d'una indústria de masses o bé revalorades com a formes emergents d'art popular.

La mostra es planteja com a participativa i dinàmica, i busca la interacció entre creadors experimentats i persones alienes a l'àmbit artístic. El resultat del procés creatiu entre ambdós serà una sèrie d'obres sobre l'imaginari popular contemporani que constituiran una exposició col·lectiva itinerant. A Granollers, es podrà veure fins al 21 de maig.