Programa de la Festa Major de Granollers de 1885

Els actes de fa 130 anys

+
Programa del ball de bastons i de gegants i capgrossos de la Festa Major de Granollers de 1885 / AMGr

El 1885 és el primer any del qual hi ha documentació de la Festa Major de la ciutat a l'Arxiu Municipal de Granollers. Anteriorment, només hi trobem alguna referència a aquesta festa en algun document o en algun acte del Ple. Per tant, és el primer programa d'actes i document testimoni de l'organització de la Festa Major de Granollers.

En aquella ocasió, es va celebrar del 12 al 15 de novembre perquè se'n va fer un canvi de dates a causa d'una epidèmia de tifus, segons relata Paco Cruz al llibre La Festa Major. Granollers 1857-2003, Coneguem Granollers, volum 7, 2003.

D'aquella festa, hi ha tres programes: el programa d'actes general, el dels actes musicals i el del ball de bastons i gegants i capgrossos. Entre altres actes, es van fer: “passacarrers” de gegants i capgrossos, balls, jocs de cucanya, competicions amb premis, enlairament de globus aerostàtics, castell de focs artificials, balls de bastons i repic de campanes.

D'aquest mateix any, tenim altres documents relacionats amb l'organització de la Festa: Estat de comptes i pressupost, cartes de resposta a invitacions a participar a la festa per part d'empresaris i alcaldes d'altres poblacions i documentació de l'organització de diverses activitats, com el castell de focs o la instal·lació d'un envelat per als balls.

El seleccionat i la resta de documents de 1885 citats anteriorment formen part de la Sèrie 394. Festa Major. En aquesta sèrie, hi ha la documentació relativa a l'organització, la gestió i la difusió de la Festa Major de Granollers, des d'aquell any i fins a l'actualitat.

Per consultar aquest expedient o per a més informació, adreceu-vos a l'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr), al c. de Sant Josep, 7. També podeu enviar un correu electrònic a arxiu@ajuntament.granollers.cat.