Llibre d'ordinacions de la vila de Granollers del 25 de novembre de 1418 al 22 d'octubre de 1452

El primer llibre restaurat per l'Arxiu Municipal de Granollers, el 2006

+
Pàgina del Llibre d'ordinacions de la vila de Granollers. Fons Ajuntament de Granollers / AMGr

Llibre seleccionat amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Arxius, que, aquest any, emmarquem dins la commemoració dels darrers 10 anys de l'Arxiu Municipal de Granollers. Per a aquesta ocasió, hem preparat una programació d'activitats per fer balanç de la feina realitzada i dels projectes de futur. Per aquest motiu, presentem el primer i el més antic dels 52 llibres i 493 pergamins del Fons Ajuntament de Granollers que s'han restaurat fins a l'actualitat. En total, sumen més de 7.700 pàgines restaurades.

La restauració és una disciplina, dins la conservació, dedicada a la preservació del patrimoni documental. Es tracta d'un conjunt de tècniques amb les quals s'actua directament en els documents danyats o deteriorats, amb la intenció de frenar el seu deteriorament i de recompondre el document per poder contribuir a la seva conservació permanent.

El Llibre d'ordinacions de la vila de Granollers, que té 41 folis i unes dimensions de 30 x 22 cm, forma part dels documents de la Universitat de Granollers, la documentació més antiga del Fons Ajuntament de Granollers. La secció Universitat de Granollers recull tota la documentació produïda o rebuda pel consistori des que es té notícia de la seva constitució com a ens municipal fins al primer terç del segle XIX. Concretament, aquest llibre forma part de la sèrie 468. Règim jurídic i polític de la Universitat de Granollers.

La intervenció en aquest document amb tècniques de restauració la va realitzar la restauradora Clara Alibés Marquès, dins el projecte de l'Arxiu Municipal de Granollers presentat el 2005 per a subvenció de la Diputació de Barcelona. Aquest llibre es va restaurar juntament amb el Llibre del Batlle, de 1551, i el Registre de Requisitòries, de 1844-1846.

Segons l'informe de la restauradora, aquest llibre d'ordinacions presentava un estat de degradació bastant accelerat per acumulació de brutícia i infecció de fongs activa, així com alteracions físiques (estrips, perforacions,... ). La intervenció va consistir en desmuntar el volum i realitzar-hi una neteja, desinfecció i desacidificació. També, en fer-ne la consolidació i reintegració del suport. En zones del llibre on no hi havia escriptura, es va substituir per paper japonès i, a la part d'escriptura, es va aplicar un blanqueig. Finalment, es va tornar a muntar l'enquadernació. El document original estava enquadernat amb un pergamí; en el decurs de la intervenció de restauració, aquest pergamí original es va recuperar i integrar a la Col·lecció de pergamins. El llibre s'ha enquadernat de nou i s'ha protegit el volum amb un paper i un capsa de conservació permanent lliure d'àcids.

El llibre es va transcriure i publicar l'any 1932. Aquesta publicació forma part del Fons de l'Hemeroteca Municipal: Biblioteca Granollerina, volum II.

Per consultar-lo o per a més informació, adreceu-vos a l'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr), al c. de Sant Josep, 7. També podeu enviar un correu electrònic a arxiu@ajuntament.granollers.cat.