Fons La Unió Liberal

Documentació generada per La Unió Liberal, que va tenir un gran pes social a Granollers des que va ser constituïda el 1887 fins a la fi de les seves activitats a causa de la Guerra Civil Espanyola.

+
Mostra de documents del fons

El fons conté documents relacionats amb la constitució i gestió de la societat i la seva activitat mutualista, de beneficència, educativa, cultural i recreativa. Hi destaquen els llibres d’actes de la junta de l’entitat, des de la seva creació el 1887 fins al 1935, tot i que falten les actes entre 1894 i 1906. Hi trobem també les diverses versions dels estatuts així com testimonis de les activitats portades a terme per La Unió Liberal: programes, cartells, correspondència relativa als concerts, obres de teatre, conferències o mítings que s’hi realitzaven. Es conserva alhora documentació administrativa de les diverses seccions de l’entitat com les Escoles Lliures, el Teatre o la Secció de Cultura.

Finalment, s’hi inclouen alguns documents generats per la FET y de las JONS relativa al procés de legalització de la ocupació del local per part d’aquest partit després de la guerra.

La major part de la documentació d’aquest fons prové de la donació feta per Anna M. Duran en nom del seu pare Esteve Duran Serra, que l’havia conservada a casa seva des de la finalització de la guerra. La donació es va fer efectiva el 22 de novembre de 2017.

  • Dates extremes: 1887 – 1981

  • Volum i suport: 0,3 metres de documents textuals manuscrits, mecanoscrits i impresos.

Podeu consultar:

Per veure els documents us heu d’adreçar a l’Arxiu Municipal de Granollers ubicat al c. Sant Josep 7, o al c. de l’Olivar 10, segons quina sigui la documentació que voleu consultar (vegeu el catàleg cronològic per a detalls)

Al Portal de l'Arxiu d'Imatges hi trobareu fotografies de la Unió Liberal.

Podeu accedir als llibres d’actes digitalitzats a l’apartat Documentació de l’Arxiu Digital

A l’apartat Publicacions del mateix Arxiu Digital hi trobareu les següents publicacions sobre el tema:

Finalment, podeu consultar la tertúlia sobre La Unió Liberal que es va fer el dia 11 de desembre de 2017 amb la participació de Josep Maria Farnés i Mariano Fernández.