Carta de l'Agrupación de Mujeres Libres - FAI comunicant el canvi de nom de l'entitat, Agrupació Femenina Antifeixista, pel d'Agrupació de Dones Lliures, 1937

L'entitat va tenir un paper clau en l'ajuda humanitària a les víctimes del bombardeig de 1938

+
El comunicat anava a dreçat al "Ciutadà Alcalde Municipal"

Presentem aquest document coincidint amb el Dia Internacional de les Dones. És un comunicat emès per l’Agrupació Femenina Antifeixista adreçat al “Ciutadà Alcalde Municipal d’aquesta ciutat”. Datat del 24 de novembre de 1937 i signat per la secretària de l’entitat, Anna Nogué, s’hi fa saber el canvi de nom acordat per majoria, que passa a dir-se Agrupació de Dones Lliures - FAI, un nom “de caràcter nacional”.

L'Agrupació tenia la seu al c. Joan Prim, 19 i va tenir un paper clau en l’ajuda humanitària a les víctimes del bombardeig de 1938. Entre les seves finalitats, hi havia la d'"alliberar les dones de la dictadura de la mediocritat”, tal com recollia la publicació local Orientaciones Nuevas el setembre de 1937. En l’àmbit estatal, un dels principals objectius era organitzar activitats d’ajuda als combatents del front. L’any 2011, la ciutat va homenatjar Enrica Roca, destacada membre de l’entitat, que dona nom a un monòlit i als jardins situats entre els carrers Roger de Flor i Joan Camps. (Més informació, aquí)

El document forma part de la secció 3·Actes protocol·laris i relacions externes, subsecció 3·1 Correspondència del Fons Ajuntament de Granollers de l'Arxiu Municipal de Granollers, que conté la correspondència rebuda per l’Alcaldia, sobretot procedent d’institucions i organismes d’altres administracions.

Per a més informacióenvieu un correu electrònic a: arxiu@granollers.cat