Ban de l'alcalde Rafel Ballús on anuncia els actes programats per a l'11 de setembre de 1980

Document seleccionat amb motiu de la Diada, aquest any, emmarcada en la commemoració del Tricentenari

+

En aquest ban, del 5 de setembre de 1980, l'alcalde de Granollers demana l'assistència de la ciutadania als actes programats per a la celebració de la Diada Nacional de Catalunya. Així mateix, recorda la concentració prevista a Barcelona i convida a posar senyeres i domassos a balcons i finestres.

Després de la fi del règim franquista, des de 1976, es va recuperar la celebració de l'Onze de Setembre, tot i que no va ser fins al 1980 quan la primera llei promoguda pel reconstruït Parlament de Catalunya, Llei 1/1980, de 12 de juny, va declarar, institucionalment, la Diada de l'Onze de Setembre festa nacional de Catalunya. Aquest ban de l'alcalde Rafel Ballús fa referència a la recent oficialitat de la festa per motivar els actes organitzats a la ciutat de Granollers i a la capital catalana.

Aquest document és una mostra de la sèrie de bans i edictes històrics del Fons Ajuntament de Granollers. Es tracta d'una modalitat de documents que, actualment, ha quedat en desús però que era molt recorrent des de mitjan segle XIX: avisos, ordres o comunicats que l'Ajuntament feia saber a la població per donar compliment a una normativa o informar d'un acte públic.

En aquest cas, com en molts d'altres, el ban és de format gran, concretament, de 45 cm de llarg per 32,5 cm d'ample, per fer més visible el contingut.

Per consultar-ne el document o per a més informació, adreceu-vos a l'AMGr, al c. de Sant Josep, 7. També podeu trucar al telèfon 93 861 19 08 o enviar un correu electrònic a arxiu@ajuntament.granollers.cat.