Agenda

+
5 nov. 2022 - 10:30h

Visita a Gallecs i trobada amb la Plataforma en Defensa de Gallecs

Activitat paral·lela al Laboratori de recerca col·laborativa "Rastrejant el paisatge"

Categoria: Visita guiada

Gallecs és un espai natural i agrícola de gran interès ecològic del Vallès Oriental i Occidental enmig de la gran pressió urbanística que exerceixen les poblacions limítrofes de Mollet del Vallès, Parets del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans, Lliçà de Vall, Montcada i Reixac i Polinyà. L'any 1968 el Pla director de l'àrea metropolitana de Barcelona preveia la construcció d'una gran ciutat per uns 130.000 habitants en aquesta zona. Tot i que es van dur a terme les expropiacions, la gran pressió popular i l'arribada de la democràcia van impedir la realització d'aquest projecte. Des de llavors, però, l'espai ha estat constantment amenaçat per diversos projectes. Des del 2009 una part de Gallecs va entrar a formar part del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN), però, tot i això, aquest espai encara es continua veient amenaçat per diferents projectes d'urbanització i de creació d'infraestructures.

La plataforma en Defensa de Gallecs recull la lluita històrica que diversos grups han dut a terme des dels anys 70 per tal de continuar treballant per la preservació de Gallecs. Els objectius de la plataforma són els de garantir la protecció adequada de tot aquest espai natural i la seva viabilitat biològica, així com el seu patrimoni cultural i paisatgístic, impulsant alhora una consciència i una educació ambiental dels valors ecològics i socials que es generen a aquest reducte natural.

Durant aquesta visita farem un itinerari per Gallecs per explorar l'espai natural, patrimonial i agrícola, i ens trobarem també amb membres de la Plataforma en Defensa de Gallecs per tal de poder profunditzar en la feina que han portat a terme des de la seva fundació i en les amenaces urbanístiques que encara pateix Gallecs. Lloc web de la PDG aquí. Una mica d'història aquí.

Punt de sortida: Pàrquing de Roca Umbert Fábrica de les Arts de Granollers, a les 9.45 h. Compartirem cotxes.