Nou contingut a l'Arxiu Digital: estudis i publicacions, més documents i més premsa

Accés lliure a prop de 262.000 pàgines dels fons documentals de l'Arxiu Municipal de Granollers

15 de Gener 2018
+
Aquest migdia, l'Arxiu Municipal de Granollers ha presentat aquest nou contingut a la sala de plens de l'Ajuntament / AMGr

L'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr) ha farcit de contingut l'apartat «Estudis i publicacions» de l'Arxiu Digital, amb articles, monografies i treballs de recerca i d'investigació. Hi ha incorporat 199 estudis i publicacions dels anys 1981 a 2017, de lliure consulta i descàrrega, com la resta de documentació, digitalitzada amb el suport de la Diputació de Barcelona. També, com a "Projecte d'ampliació i difusió de l'Arxiu Digital" subvencionat dins el Catàleg de suport a serveis i activitats 2017 d'aquesta corporació provincial.

Entre els articles incorporats, els publicats a les revistes Ponències i Lauro -referents locals- i, entre les monografies, les col·leccions «Coneguem Granollers» i «Estudis del Vallès Oriental». Pel que fa als treballs, hi destaquen els realitzats per centres de batxillerat, tesis doctorals i documents relacionats amb memòria històrica i amb l'antiga fàbrica tèxtil Roca Umbert de Granollers.

Ampliació de contingut

L'AMGr també ha ampliat el contingut dels dos apartats de l'Arxiu Digital que ja estaven activats. En concret, a «Documents», amb la publicació de les actes de La Unió Liberal dels anys 1887 a 1935, fruit de la donació feta per Anna Maria Duran i Casanovas, en nom del seu pare, Esteve Duran Serra; les actes del Ple i de la Comissió Municipal Permanent dels anys 1966 i 1967, i, els decrets i les resolucions del 1934 al 1967. I, a «Premsa», amb la incorporació d'un exemplar de l'any 1939 -l'únic- i, d'altres de cronologia més actual, com els exemplars dels anys 1977 a 1999 del Fons Revista del Vallès de l'Arxiu Municipal de Granollers.

Així, l'Arxiu Digital ha superat ja els 25.500 documents publicats -ara mateix, 25.503-, amb un total de 261.961 pàgines consultables (77.912 pàgines, corresponents a 14.624 documents d'arxiu; 170.835, a 10.619 exemplars de premsa i, 13.214 pàgines, corresponents a 260 estudis). A aquesta documentació a l'abast de tothom, cal sumar-hi les més de 10.000 fotografies de l'AMGr, disponibles a l'Arxiu Fotogràfic, amb incorporacions periòdiques.

Projecte obert i participatiu

La recopilació i la selecció documental feta a l'AMGr per activar l'apartat «Estudis i publicacions» de l'Arxiu Digital ha obert noves possibilitats, per publicar-hi més documents que ajudin a conèixer millor la història de Granollers i del Vallès Oriental. A banda d'altres estudis realitzats, nova documentació de valor històric.

De moment, la preparació d'aquest apartat ha comptat amb aportacions d'entitats i de particularsA més, l'Arxiu Municipal de Granollers ha contactat amb diversos centres d'ensenyament de la ciutat, que han incorporat l'Arxiu Digital com a eina per a la recerca, però, també, per a la divulgació dels seus treballs. Aquesta eina, doncs, ha de permetre publicar-ne més, durant els propers anys.

Precísament, aquest migdia, en l'acte de presentació del nou contingut de l'Arxiu Digital, l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha destacat el paper d'aquest portal web com a "recurs de coneixement", pel volum i el tipus d'informació a l'abast de tothom qui vulgui estudiar la ciutat.