El testimoni de Rosario Rodríguez a la tertúlia de l'Arxiu d'aquest mes, exemple del paper de la dona a l'ensenyament

L'Arxiu Municipal de Granollers commemora el Dia Internacional de les Dones

08 de Març 2017
+
Aquesta tertúlia s'ha fet aquest 7 de març a la tarda, a Can Jonch / AMGr

Mestra i mare; escola i família han centrat una part destacada de les vivències que la mestra i filla de mestra Rosario Rodríguez Castro ha compartit en la trobada de març de Les tertúlies de l'Arxiu. En aquest sentit, ha explicat com es compagina la feina amb la criança de vuit fills, una doble tasca -la de treballadora i mare- que continua sent complexa però, alhora, gratificant. I, encara més, en un context familiar d'intensa dedicació a l'ensenyament, entre els anys 40 i 70.

Els pares de Rosario Rodríguez -tots dos, mestres- van ser represaliats durant el franquisme. La seva mare, Sofía Castro, tenia un parvulari al carrer de Corró de Granollers, on hi havia l'Institut de Segona Ensenyança, i seguia el mètode Montessori, com també ha explicat en aquesta tertúlia. De fet, Rosario Rodríguez ha fet un repàs de les escoles de la ciutat durant la seva infància i la de la seva germana Eva, l'altra convidada com a testimoni d'aquesta trobada i, també, mestra. A més, ha parlat de la seva experiència pedagògica a tres col·legis de Granollers: Joan Solans, Pereanton i Ferrer i Guardia, i ha destacat el paper de l'escola pública, tot i que "durant el franquisme, no estava gaire ben considerada i tenia molt pocs infants", segons Rodríguez, qui també ha valorat l'evolució de l'ensenyament i els avantatges i inconvenients d'exercir de professora.

Una vegada més, l'Arxiu Municipal de Granollers ha il·lustrat la tertúlia amb la projecció de fotografies dels seus fons d'imatges i ha enregistrat els records i vivències que han explicat les persones participants per incorporar-los a la secció Fonts Orals, com a testimonis d'història local que podeu consultar. En aquesta ocasió, recollits amb motiu del Dia Internacional de les Dones, una programació en la qual l'Arxiu participa, aquest any, amb la publicació del Document del mes, en aquest web, a més de l'organització d'aquesta tertúlia, que ha aplegat una quinzena de persones.