Les antigues capelles de Granollers, a l'exposició fotogràfica “Les capelles de muralla”

Desembre de 2014-febrer de 2015

+
Un guàrdia urbà dirigint el trànsit davant de la Capella de Sant Roc,1928 / Fotografia i fons Joan Font Domènech / AMGr

A l'Ajuntament (pl. de la Porxada, 6, planta baixa), també s'ha pogut visitar una exposició d'imatges antigues dels fons de l'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr) dedicada a les capelles de muralla.

En aquesta ocasió, les 14 fotos seleccionades il·lustren com eren les capelles que hi havia als antics portals de la muralla de la ciutat. Són fotos dels fons Tomàs Torrabadella, Joan Font, Joan Guàrdia i de la Col·lecció Ajuntament de Granollers, amb imatges de Lucien Roisin i d'autors desconeguts.

 Consulteu-ne els Enllaços Relacionats, al final d'aquesta pàgina

Una vegada més, l'exposició de l'AMGr s'ha complementat amb les imatges que la ciutadania aporta sobre el tema de la mostra. Aquestes fotos, juntament amb d'altres, s'han pogut veure a la pantalla instal·lada a l'inici de l'exposició. Recordeu: només cal donar-les o deixar-les per reproduir a l'Arxiu Municipal de Granollers (telèfons 93 842 67 37 i 93 842 67 62).

 

Context històric

La vila medieval de Granollers estava encerclada per una muralla, construïda el segle XIV i refeta, en part, el segle XVI, de la qual encara es conserva bona part dels murs. Comprenia l'actual nucli històric de la ciutat: al nord, el carrer de les Travesseres i el d'Espí i Grau; a l'est, el carrer d’Anselm Clavé; al sud, el carrer Nou i, a l'oest, el carrer de Sant Jaume.

La muralla tenia cinc portals d'accés: els de Bell-lloc, de la Roca, de Barcelona, de Caldes i de Corró, sobre els quals es van construir les capelles, el segle XVI, dedicades a l'advocació d'un sant o una santa. La devoció per aquests sants va ser tan gran que els portals van perdre la seva denominació original a favor del nom del sant i van originar els sants de barri, durant els quals es feien sonores i celebrades festes.