L'antiga estació i el tren

Febrer-maig de 2014

+
Antiga estació del tren MZA, any 1900. Autor desconegut / Arxiu Municipal de Granollers

Aquesta mostra fotogràfica de l'Arxiu Municipal de Granollers també s'ha pogut visitar a l'Ajuntament (pl. de la Porxada, 6, planta baixa). Sota el títol "L'antiga estació i el tren", l'Arxiu hi ha mostrat un recull d'imatges dels seus fons, de finals del segle XIX fins als anys 60. En concret, 14 fotografies de Joan Caballeria, Lucien Roisin, Tomàs Torrabadella, Joan Canal, Joan Font i Josep Comas, a més d'autors desconeguts.

En aquestes fotos, es veu el tren al seu pas pel carrer de Girona, la ciutat en la primera dècada del segle XX, l'estació del ferrocarril MZA, el Parc de l'Estació, la via del tren al carrer de l'Enginyer, el carrer del Pont (carrer de Josep Umbert) i l'avinguda de Sant Esteve amb la nova estació provisional de fusta, que, popularment, es va anomenar “estació de Kansas City”.

 Consulteu-ne els Enllaços Relacionats, al final d'aquesta pàgina

 

Context històric

Tot plegat, partint d'un context històric referenciat en la segona meitat del s. XIX, quan, a Granollers, es van produir canvis urbanístics importants, que van ajudar al desenvolupament econòmic de la vila. Fa 160 anys, el ferrocarril va arribar al bell mig de la ciutat. L'estació i els equipaments que l'envoltaven es van construir a l'est, en línia recta, a escassos cent metres del portal de Santa Esperança. La via va creuar la ciutat de nord a sud en paral·lel al centre històric.

La Companyia dels Camins de Ferro del Nord d'Espanya va portar la línia fèrria des de Barcelona a Granollers i va construir l'estació que es va inaugurar el 23 de juliol de 1854. L'any 1891, la línia va passar a mans de la Companyia MZA (Madrid – Zaragoza – Alicante), nom amb el qual sempre seria coneguda l'antiga estació, tot i que, l'any 1941, aquesta línia es va integrar a RENFE. Més endavant, la nova estació es va traslladar al sud-est de la ciutat. Provisionalment, es va construir un baixador de fusta, fins a la construcció de l'Estació de França, actual estació de Granollers Centre, que es va inaugurar el 21 de desembre de 1964.

Arran del trasllat de l'antiga estació i tot el seu equipament, l'espai que havia ocupat es va transformar totalment. On hi havia el parc, es van construir edificis de serveis i un aparcament, que, amb el temps, ha esdevingut la plaça de Josep Barangé. A més, va permetre la urbanització de l'eix de l'avinguda de Sant Esteve, l'avinguda del Parc i el carrer de Girona.

Com és habitual, la mostra de l'Arxiu ha estat oberta a l'aportació d'imatges vinculades al tema de l'exposició, per incorporar-les, una vegada més, a la pantalla de l'inici de la mostra. Només cal donar-les o deixar-les per reproduir a l'Arxiu Municipal de Granollers (telèfon 93 842 67 62).