El mercat ambulant de Granollers de finals del segle XIX fins als anys trenta, a l'exposició fotogràfica “Dijous, mercat”

Maig-agost de 2014

+

Una vegada més, l'exposició fotogràfica de l'Arxiu s'ha pogut complementar amb les imatges que la ciutadania aporta sobre el tema de la mostra.

Aquestes fotos, juntament amb d'altres, es poden veure a la pantalla instal·lada a l'inici de l'exposició, a l'Ajuntament (pl. de la Porxada, 6, planta baixa). Només cal donar-les o deixar-les per reproduir a l'Arxiu Municipal de Granollers (telèfons 93 842 67 37 i 93 842 67 62).

En aquesta ocasió, les 14 fotos seleccionades per a la mostra són algunes de les imatges més antigues que es poden trobar a l'Arxiu i il·lustren com era el mercat a les acaballes del s. XIX i fins als anys trenta, abans de la Guerra Civil. Són fotos dels fons Tomàs Torrabadella i Joan Font, de la Col·lecció Josep Garrell, amb fotografies de Joan Guàrdia i Pau Fort, i, de la Col·lecció Ajuntament de Granollers, bàsicament, postals, algunes fetes per Lucien Roisin.

 

Context històric

El mercat de Granollers, documentat des de l'any 1040, s'ha anat celebrant de manera ininterrompuda fins a l'actualitat. Durant segles, a més, ha estat el motor econòmic de la ciutat.

El mercat que, inicialment, es feia dins del perímetre emmurallat, també ha marcat la toponímia amb la qual són conegudes algunes places de la ciutat: de les Olles, de l'Oli, dels Cabrits, del Bestiar i dels Porcs, places on encara s'instal·len parades ambulants.

Aquest mercat es va anar perllongant més enllà, fins arribar a les places de Jacint Verdaguer i de la Corona i al Parc de l'Estació.