Els inicis del futbol a Granollers

Setembre-novembre de 2013

+
Partit de futbol del Granollers Sport Club, al camp del c. de Girona, 1929. Fotografia Joan Guàrdia / Col·lecció Josep Garrell.

Entre les imatges d'aquesta mostra, dels anys 1910 al 1950, se n'han pogut veure dels primers equips de l'Esport Club Granollers, del camp del Gas, de la inauguració del camp del carrer de Girona, que continua sent terreny de joc, i d'alguns partits. Tot plegat, coincidint amb l'any del centenari del naixement de l'Esport Club Granollers, prèviament, anomenat Granollers Sport Club i, abans, Granollers Foot-Ball Club.

 Consulteu-ne els Enllaços Relacionats, al final d'aquesta pàgina

En aquesta exposició, fotografies del Fons Ajuntament de Granollers, del Fons Joan Guàrdia, de la Col·lecció d'Imatge Fixa de l'Ajuntament de Granollers i de la Col·lecció Josep Garrell.

 

Referència històrica

Segons el periòdic La Opinión del 9 de març de 1913, un grup de joves granollerins es van reunir al Casino i van fundar el Granollers Foot-Ball Club. Aquests joves van ser els encarregats de redactar un reglament de joc i de buscar un camp adient per jugar.

Els primers partits es van jugar a l'era d'en Baster, entre el passeig de la Muntanya i el carrer de Josep Maria de Sagarra, en un terra enrajolat. Ben aviat, però, es va buscar un terreny més adient, el camp del Gas, l'espai on hi havia els estenedors de la fàbrica Roca Umbert, prop del carrer del Pont i a tocar de la fàbrica del Gas.

L'any 1918, promogut pel Centre Catòlic, es va inaugurar un espai esportiu anomenat Club Deportivo o Law-tennis, on es practicava tennis i ciclisme, a més de futbol, situat entre els carrers de Navarra, de Sant Jaume i d'Isabel de Villena. Aquest club, però, no va tenir continuïtat.

L'afició al futbol es va anar arrelant i el Granollers Sport Club va construir un nou terreny de joc al carrer de Girona, inaugurat l'any 1922.

Aquells anys, per jugar a futbol, amics i treballadors de fàbriques i tallers de la ciutat van fer penyes, que jugaven les unes amb les altres, com ara, els Ràpids, Ferro, Harmonia i Servós, entre d'altres.

Així, doncs, moltes persones han format part de la història del futbol granollerí, que ha comptat amb equips i clubs diversos. Pel que fa als terrenys de joc, a més de l'era del Baster, el camp del Gas i el camp del carrer de Girona, cal tenir en compte també els camps de Palou, de Primer de Maig, de Ponent, de Can Gili, de la Font Verda i de Can Bassa.