Granollers commemora el 8 de Març de 2024

Una trobada de dones de Granollers, punt de partida per definir el nou Pla d’Igualtat de la ciutat

L’Ajuntament organitza una trobada de dones de Granollers amb el títol «Teixim complicitats entre dones. Construïm ciutat». La Trobada de dones vol ser un espai de relació i reflexió compartida des d’on recollir la diversitat de visions que conviuen a la ciutat.
Un espai per visibilitzar les diferents necessitats i inquietuds del dia a dia de les dones de Granollers, i aportar idees per construir col·lectivament una ciutat més igualitària i inclusiva.

Es proposa un espai de trobada obert a dones majors de 18 anys on compartir quines necessitats i reptes té la ciutat per avançar en la perspectiva de gènere.

La trobada es farà dijous 7 de març, a les 19 h al Teatre Auditori de Granollers, per participar es pot fer la inscripció en aquest enllaç.

Aquesta trobada de dones és el punt de partida que marcarà el procés de definició del nou Pla d’Igualtat. Una estratègia participada i consensuada amb la ciutadania per integrar la visió de gènere al Pla Estratègic de ciutat. Durant la primavera del 2024, Granollers obrirà espais de participació amb l’objectiu d’incorporar la perspectiva de gènere en la definició dels espais públics, el treball i el desenvolupament econòmic, i la garantia de drets i oportunitats per a tots i totes.

Una quinzena d’activitats per commemorar el 8 M, Dia Internacional de les Dones

El mateix 8 de Març, es farà a les 12 h a la plaça de la Porxada la lectura del manifest en commemoració del Dia Internacional de les Dones. Serà just després de la passejada reivindicativa pel dret de caminar segures pels carrers de Granollers que organitzen els Grup de Dones Valentes i l’artista resident de Roca Umbert Eva Marín. És una activitat vinculada al projecte artístic Geografies de la Por.

La programació del 8M a Granollers també inclourà un espai dedicat a la reflexió interprofessional. Serà el seminari de presentació del mapa de recursos grupals adreçats a dones de Granollers que es farà el divendres 15 de març al matí al Centre Cívic Nord. És una proposta gratuïta (amb inscripció prèvia) adreçada a professionals, entitats i associacions per reflexionar com incorporar la perspectiva de gènere en l’acció comunitària i com treballar per a la promoció de la igualtat de gènere.

Exposicions i projectes participatius i artístics

Aquest mes de febrer el projecte Dones singulars ha reunit un grup de dones al Centre Cívic Can Gili que han treballat la creació d’una exposició sobre la vida de la Teresina, antiga masovera de la Masia de Can Gili. El dimarts 5 de març es presentarà el resultat d’aquest treball amb un berenar comunitari amb la presència de la mateixa Teresina. L’exposició es podrà visitar fins al 12 de març al Centre Cívic Can Gili.

I del divendres 8 al dilluns 11 de març, a la plaça de la Porxada, s’exposarà «Fora de quadre», la instal·lació pública i artística sobre la visibilitat dels treballs de cura de l’artista Laia Solé. Serà el resultat del treball participatiu fet amb grups i sessions obertes els matins de mercat (a la plaça de Perpinyà el dijous 15 de febrer i al costat del Mercat de Sant Carles, al carrer Sant Jaume, el dijous 22 de febrer).

A més, el document del mes de l’Arxiu Municipal també commemorarà el 8 de Març. Serà un full reivindicatiu de l’Assemblea de Dones d’Ensenyament amb motiu del 8M de 1988 que inclou demandes encara vigents. Es podrà consultar a partir de l’1 de març a www.granollers.cat/arxiu

Tallers, accions artístiques, premis, xerrades i més

La programació del 8M a Granollers inclou moltes altres propostes, amb la participació de col·lectius i entitats de la ciutat, adreçades a la ciutadania. L’1 de març el 9nou farà la gala d’entrega del Premi Dones Inspiradores al Teatre Auditori de Granollers. L’endemà, el dissabte 2 de març, l’artista resident de Roca Umbert Fàbrica de les Arts l’any 2023, Mercè Ortega Ferrer, farà l’acció artística «Cosir sense patró i a mà la meva segona pell».

També una artista, en aquest cas Montse Pérez, farà una xerrada sobre Frida Kahlo el 5 de març al Centre Cívic Nord (amb inscripció de pagament). I el dijous 7 de març, CCOO del Vallès Oriental-Maresme, en col·laboració amb la Taula d’Igualtat de Gènere de Granollers, organitzen la taula rodona «Sindicat amb D de dones» a Can Jonch.

L’art també serà protagonista de l’activitat «Pintem per la Salut Mental i les dones» que organitza el Cetre de Salut Mental d’Adults el mateix 8 de març al matí a la Porxada. I el diumenge 10 de març, el Museu de Granollers ens proposa l’itinerari guiat i gratuït «Dones actives al modernisme a la ciutat».

Per al públic familiar, el divendres 15 de març hi ha una activitat gratuïta del cicle Diverdivendres, al Centre Cívic Can Bassa (amb inscripció prèvia) per descobrir científiques actuals. I el dimarts 19 de març, dins del cicle «Parlem en família», es farà al Gra la xerrada gratuïta (amb inscripció prèvia) «El concepte de bellesa: com combatre la pressió estètica».

Consulta aquí l'agenda d'activitats