Records del mercat diari sota la Porxada han tancat la commemoració del Dia Internacional dels Arxius a l'Arxiu Municipal de Granollers

Una trentena de persones han assistit a la tertúlia de juny, l'acte final d'una programació que, aquest any, també ha inclòs portes obertes i una mostra de documents antics

11 de Juny 2014
+
La darrera tertúlia s'ha fet dimarts 10 de juny, a l'espai de trobada de l'Arxiu Municipal de Granollers / AMGr

La darrera trobada de Les tertúlies de l'Arxiu d'aquesta temporada -fins al setembre- ha portat al present relats de la vida quotidiana de Granollers dels anys 40 als 70. En aquesta ocasió, vinculats a la història del mercat de la ciutat, el tema de les activitats programades aquest any a l'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr) per commemorar el Dia Internacional dels Arxius. Han estat històries amb gust a pollaste i a bacallà, a llegums i a conserves. Vivències i records de l'antic mercat diari, sota la Porxada, fins als anys 60, abans de la construcció del Mercat Municipal de Sant Carles. Precisament, el testimoni de la tertúlia d'aquest mes, Josep Oliva Malla, hi havia tingut parada. Hi venia pesca salada, llegums, olives i conserves sota una Porxada tancada, envoltada de persianes que protegien queviures i singulars punts de venda. Així ho han recordat altres paradistes presents entre la trentena de persones que ens han acompanyat en aquest acte.

A més d'aquesta tertúlia, l'AMGr ha acollit una mostra de documents, també vinculada a la història del mercat a la ciutat, que s'ha pogut visitar durant les portes obertes dels dies 9 i 10 de juny, amb motiu d'aquesta commemoració. Hi hem mostrat més de vint documents dels anys 1252 a 1971, dels Fons Ajuntament de Granollers i Salvador Llobet i de les col·leccions de documents i de pergamins de l'Arxiu Municipal de Granollers, a més d'un dibuix i imatges cedits per Josep Oliva Malla.

Respecte a les imatges antigues del mercat de Granollers, recordem que encara en continuem mostrant, a l'actual exposició dels fons de l'Arxiu Municipal de Granollers, titulada Dijous, mercat”. Aquesta mostra es pot visitar a la planta baixa de l'Ajuntament (pl. de la Porxada, 6) fins al 14 d'agost. A la pantalla instal·lada a l'inici d'aquesta exposició, es podran veure les imatges antigues del mercat de Granollers que en pugui aportar la ciutadania, juntament amb d'altres. Només cal donar-les o deixar-les per reproduir a l'AMGr (arxiu@ajuntament.granollers.cat, telèfons 93 842 67 37 i 93 842 67 62).