Palou acull la nova tertúlia de l'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr) per descobrir història local, amb la participació de prop de quaranta persones

El Fons Família Altimira Cladellas, presentat en aquesta trobada, al catàleg ampliat dels Fons patrimonials

11 de Octubre 2018
+
Un moment d'aquesta tertúlia, a les antigues escoles de Palou / Arxiu Municipal de Granollers (AMGr)

L'Arxiu Municipal de Granollers s'ha apropat, encara més, al batec de l'antic poble de Palou, amb la primera trobada de la nova temporada de Les tertúlies de l'Arxiu, sortint de l'escenari habitual, aquest 11 d'octubre. 

Ha estat una tertúlia força especial i amb una elevada participació dels assistents. A més, ha inclòs la presentació de la documentació donada pels germans Altimira Cladellas de Palou -el Fons Família Altimira Cladellas (1209-1983)-, incorporada recentment als Fons patrimonials de l'AMGr. Tot plegat, tractant de fins a sis generacions d'aquesta família masovera, a Can Plantada, descobrint i compartint més història local i més vivències i anècdotes. En aquesta ocasió, sobre Palou i amb les historiadores Cinta Cantarell i Inés Vallès, sota el títol "La documentació històrica d'una família de Palou".

Prop de quaranta persones, amb representants de l’Associació de Veïns de Palou, han assistit a aquesta tertúlia de l’Arxiu, en la qual la historiadora Cinta Cantarell ha posat en valor la importància de la documentació antiga per estudiar el nostre patrimoni. Aquesta valuosa aportació se suma a la informació que s’extreu de restes arqueològiques, com ha explicat Cantarell. En aquest sentit, la historiadora Inés Vallès ha incidit en la importància dels fons patrimonials, de documentació provinent de particulars i famílies -com els Altimira Cladellas, de Palou-, per conèixer nous i interessants detalls de la història local. De fet, com ha constatat Vallès, tothom pot ajudar a descobrir-la, amb l’aportació de documents antics, que adquireixen un valor social, a l’Arxiu Municipal de Granollers. I és que, sovint, la seva descripció, per facilitar-ne la consulta pública, deixa al descobert noves dades per conèixer millor l’evolució de la ciutat i del seu entorn, com ha passat amb la donació dels germans Altimira Cladellas.

Més història de Palou, en documentació particular

El nou Fons Família Altimira Cladellas conté documents d’establiments, vendes, testaments, capítols matrimonials, cessions, donacions, plets, concòrdies, poders, àpoques i plànols. També, capbreus, confessions i llevadors i col·lacions i documents de gestió de patrimoni, factures, rebuts, correspondència, impostos, cèdules, certificats, escrits i llibretes escolars. Tot plegat, a l’Arxiu, s’ha organitzat en 3 subfons, generats directament per aquesta família, però, també, pel Benefici eclesiàstic de sant Miquel Arcàngel de la parròquia de sant Esteve de Granollers i, per la família Bet d’Abella de Sant Martí de Centelles.

Es tracta de documents d’important rellevància per al coneixement històric i patrimonial dels masos de Palou i, de la història de Granollers. Els més destacats, mostrats durant aquesta tertúlia, en una projecció comentada per la historiadora Inés Vallès, qui ha fet la descripció d’aquesta documentació, a l’Arxiu Municipal de Granollers (AMGr).

Com és habitual, l’enregistrament de la tertúlia s’incorpora a les Fonts Orals de l’AMGr perquè es pugui consultar, com la resta de documentació de l’Arxiu.

Aquesta tertúlia ha format part de la programació de l’Arxiu per les Jornades Europees del Patrimoni. Aquesta vegada, a l’entorn de Palou, amb motiu dels 90 anys de la seva agregació a Granollers (més informació).