Salvador Estany i Ricard Saurí reviuen a Les tertúlies de l'Arxiu la mobilització popular dels anys 1975-1977 a favor de la cultura catalana

L'Arxiu Municipal de Granollers n'ha recollit més història local amb motiu d'aquest 40è aniversari

19 de Setembre 2017
+
A la taula, durant la tertúlia, la tècnica de l'AMGr Laura Casanovas amb el president de la Fundació Congrés de Cultura Catalana, Miquel Strubell, i els testimonis convidats, Salvador Estany i Ricard Saurí / Arxiu Municipal de Granollers (AMGr)

En aquesta ocasió, el testimoni dels granollerins Salvador Estany i Bassa i Ricard Saurí Conejero ha permès reviure la celebració del Congrés de Cultura Catalana, ara fa 40 anys. En el cas d'Estany (enginyer, psicòleg i mestre), per la seva implicació en l'àmbit de la llengua del Congrés a Granollers, on va intervenir en l'acte de presentació de la trobada. I, en el cas de Saurí, (ceramista i empresari amb estudis musicals), per la seva participació en l'àmbit de la música d'aquest Congrés.

A més d'explicar diversos detalls d'aquella experiència, Estany i Saurí, vinculats a associacions i col·lectius locals, han destacat el paper dels participants en un altre àmbit del Congrés: el sanitari. En aquest sentit, Saurí ha assegurat que aquest va ser un dels més actius del Congrés a Granollers, un aspecte en el qual també ha incidit l'historiador Joan Garriga, assistent a aquesta tertúlia, juntament amb una vintena de persones, entre el públic, que també ha participat en aquesta trobada de Les tertúlies de l'Arxiu.

Tot plegat, a partir d'una introducció històrica sobre el Congrés de Cultura Catalana, acompanyada d'una projecció d'imatges de documents conservats a l'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr). En aquesta introducció, el president de la Fundació Congrés de Cultura Catalana, Miquel Strubell Trueta, ha explicat la creació d'aquesta Fundació. 

 

Com a complement de la tertúlia, aquest 18 de setembre a la tarda, l'Arxiu, ha projectat el documental Congrés de Cultura Catalana (1977), que podeu visionar, a partir d'avui, des d'aquest web.