Destrucció, racionament i gana, records de la guerra compartits en la tertúlia de novembre de l'Arxiu Municipal de Granollers

Aquesta trobada ha obert la programació local amb motiu dels 80 anys de l'inici de la Guerra Civil

23 de Novembre 2016
+
Aquesta tertúlia s'ha fet el 22 de novembre a la tarda, a Can Jonch. A la imatge, a la dreta, Dolors Traveria / AMGr

La testimoni d'aquest mes de Les tertúlies de l'Arxiu, Dolors Traveria, ha recordat l'incendi del convent dels frares i l'Església de Sant Josep, destruïda, durant les revoltes del 36, tot i que era una nena i que la seva mare no la deixava sortir gaire de casa. Quan va començar la Guerra Civil, la Dolors tenia 8 anys.

Les cartilles de racionament, com s'organitzaven per menjar i la gana que hi van passar són alguns dels principals records d'aquell període que -com la Dolors Traveria- molts avis i àvies no han pogut esborrar. D'altres, també ben presents encara, són el bombardeig i l'estada als refugis, que Traveria ha recordat perfectament, com altres participants en aquesta tertúlia. És el cas de Lola Gadea, una altra de les participants a la trobada, que ha comptat amb l'assistència de més d'una vintena de persones.

Dolors Traveria també ha explicat que el seu pare va estar, com a voluntari, al front de l'Ebre, i que, després d'uns anys pres i de fer treballs forçats a la catedral de Vic, el van deixar tornar a casa. Aquell va ser el primer any que van celebrar el Nadal: un raig d'esperança, enmig de la tragèdia, que s'obria pas entre les -també recordades- desfilades del final de la guerra.

Tot plegat, noves vivències d'interès històric que l'Arxiu Municipal de Granollers incorpora a la secció Fonts Orals perquè es puguin consultar, com la resta de documents del patrimoni local conservats en aquest equipament.

La programació local amb motiu dels 80 anys de l'inici de la Guerra Civil continua dissabte 26 de novembre, i es clourà amb la publicació del nou Document del mes de l'Arxiu, a partir de l'1 de desembre, en aquest web.