L'acció política i social, determinant a la ciutat després de Franco, segons testimonis de la tertúlia de l'Arxiu Municipal de Granollers

Fermes conviccions i anhels de llibertat van obrir el camí cap a la democràcia (cliqueu a Arxiu Fotogràfic)

25 de Novembre 2015
+
Un moment d'aquesta tertúlia, dimarts 24 de novembre, a la tarda, a Can Jonch / AMGr

Hem superat les 2.000 fotografies en aquest portal. Més de 100, a la nova mostra amb motiu d'aquesta tertúlia. Són imatges de Pere Cornellas i Lluís Tintó, dels anys 1975-1979, dels fons Pere Cornellas i Ajuntament de Granollers.

La granollerina Anna Maria Palé Llavina, testimoni d'aquest mes de Les tertúlies de l'Arxiu, ha compartit les seves vivències a “Granollers després de la mort de Franco”, tema de la trobada de novembre. Aquesta reconeguda exregidora va formar part del primer Ajuntament de la democràcia recuperada l'any 1979. Per aquest motiu, coneix molts detalls, alguns encara desconeguts, d'aquell canvi polític i social, propiciat per l'acció conjunta a partir de fermes conviccions.

Amb la mort del dictador Francisco Franco, ara fa 40 anys, els anhels de llibertat, fins aleshores obligadament latents, es van començar a expressar amb menys por. Així, es van activar moviments polítics i socials que transformarien Granollers, com altres poblacions d'arreu, i obririen camí cap a la democràcia. Especialment, amb el paper destacat de les associacions de veïns. Així ho ha recordat Anna Maria Palé, qui també ha remarcat el canvi que, després, suposaria la canalització del riu Congost per a la ciutat i el seu entorn. Com Palé, algunes de la trentena de persones que han assistit a aquesta tertúlia, també han explicat les seves vivències durant la Transició, tema de l'actual exposició fotogràfica de l'Arxiu. Una vegada més, interessants testimonis, enregistrats durant la trobada, que l'Arxiu incorpora a les Fonts Orals, com a document històric per posar-lo a l'abast de la ciutadania.