Bona acollida a les activitats del Dia Internacional dels Arxius

L'espai de trobada del dipòsit de l'AMGr s'ha omplert de persones interessades en el testimoni d'una filla del músic i compositor Josep Maria Ruera sobre la vida a la ciutat els anys 30

07 de Juny 2013
+

“La vida quotidiana a Granollers abans del bombardeig”. Sota aquest títol, Maria Assumpció Ruera Casademunt ha explicat, a l'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr), nombroses vivències, en àmbits diversos. D'aquesta manera, ha apropat, en primera persona, com era el dia a dia de Granollers abans del tràgic episodi del 31 de maig de 1938 i, per tant, la transformació radical que aquell bombardeig hauria provocat en la vida quotidiana dels granollerins i granollerines de l'època i, sobretot, entre infants i joves.

Unes quaranta persones han omplert l'espai de trobada del dipòsit de l'AMGr per escoltar aquest testimoni d'una filla del músic i compositor Josep Maria Ruera. Precisament, les activitats programades a la ciutat amb motiu del Dia Internacional dels Arxius s'han vinculat a la figura d'aquest il·lustre granollerí, amb motiu del 25è aniversari de la seva mort, també el 31 de maig, de 1988, a la ciutat. A més, s'han emmarcat en el 75è aniversari del bombardeig de Granollers, com l'exposició fotogràfica de l'Arxiu Municipal Granollers 1931-1938, que es pot visitar fins al 16 d'agost a l'edifici de l'Ajuntament de la plaça de la Porxada, 6, dins la programació de Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau.

 

Documents mostrats

Els dies 5 i 6 de juny, amb motiu del Dia Internacional dels Arxius, l'Arxiu Municipal de Granollers ha completat aquesta exposició amb una mostra de documents sobre el bombardeig i documents personals inèdits del mestre Ruera. Prop de seixanta persones han visitat aquesta mostra.

Entre altres documents, s'hi han pogut veure la carta del President i Consell Directiu del Centre Catalanista Republicà amb la qual es va posar a disposició de l'alcalde per a la defensa de la República; la nota de condol del ministre d'Anglaterra pel bombardeig de Granollers; les cartes de les empreses col·lectivitzades Roca Umbert i Garatge Baulenas amb les aportacions, respectivament, de 20.000 i 10.000 pessetes per als damnificats pel bombardeig; la Llibreta d'entrades del cementiri dels anys 1920-1939; les sol·licituds de reconstrucció de cases de l'actual carrer de Joan Prim i del carrer del Portalet afectades pel bombardeig i fitxes i expedients d'orfes de la Guerra Civil

Pel que fa als documents del músic Josep Maria Ruera, hi han destacat, entre d'altres, les partitures originals de Miniatures, petites peces per a piano que va compondre durant el seu ingrés a la presó Model de Barcelona, del 4 al 18 de juny de 1938, dedicades a la seva filla Maria Assumpció Ruera Casademunt. També, fotos i postals del mestre Ruera dels anys 1926-1945 i llibretes de poesies escrites per Josep Maria Ruera Pinart i Maria Casademunt Armengol dels anys 1925-1935.