Records del carrer Girona a Les tertúlies de l’Arxiu: amb el pas del tren, «les cases tremolaven», però «els paquets volaven fins a cada domicili»

Eulàlia Canadés, Joaquim Garriga i Núria Soto, testimonis d’aquestes i altres vivències

17 d'Abril 2018
+
A la dreta, els testimonis durant aquesta tertúlia (d'esquerra a dreta: Joaquim Garriga, Núria Soto i Eulàlia Canadés), aquest dilluns 16 d'abril a la tarda, a Can Jonch / Arxiu Municipal de Granollers

Tres veïns del carrer Girona de Granollers han explicat anècdotes i records sobre aquest eix viari de la ciutat, aquest dilluns a la tarda. Com a testimonis de la tertúlia d’abril de l’Arxiu Municipal de Granollers (AMGr), Eulàlia Canadés Espinal, Joaquim Garriga Cladellas i Núria Soto Pons han compartit vivències passades en aquest carrer, marcades per unes condicions ben diferents a les actuals. Començant pel pas del tren, de vapor, per una via, finalment desmantellada, que marcava la vida de la ciutat. D’una banda, fent tremolar les cases en passar pel carrer. D’una altra, provocant escenes avui impensables, com l’arribada directa de paquets de familiars a domicilis del costat de la via, llençats des del tren, quan reduïa la marxa, per la ciutat. O, la possibilitat de pujar a la part exterior del tren, si anava ple, per exemple, per anar a buscar bolets.

Altres records, ben diferents i tristos, com un atropellament mortal causat pel tren, també han estat presents en aquesta tertúlia, però. Tot i així, la trobada ha permès portar al present escenes festives i esportives en aquest carrer, com les fogueres organitzades per les revetlles de Sant Joan o els partits de futbol. De fet, aquesta tertúlia ha estat un recorregut per la transformació del c. Girona al llarg dels anys, des del pas del tren fins a la urbanització d’aquest carrer i la construcció del pavelló del Club Bàsquet Granollers

En aquest recorregut, hem recordat, a més, l’activitat comercial del carrer i la construcció d’habitatges i del camp de futbol, escenari d’activitats populars i ciutadanes, a més de destacat equipament esportiu. També, el desmuntatge de la via del tren i el canvi final de fisonomia del carrer Girona. Tot plegat, il·lustrat amb retalls de premsa de l’Arxiu Digital i imatges de l’Arxiu Fotogràfic, dels fons de l’AMGr, projectats durant la tertúlia, que ha comptat amb l’assistència de més d’una vintena de persones.     

Aquesta tertúlia ha complementat l’actual exposició fotogràfica de l’Arxiu, que podeu visitar a l’Ajuntament: «Carrer Girona, de la via a l’asfalt».   

Les tertúlies de l'Arxiu