Amadeu Barbany fa donació a l’Arxiu de 10.000 cartes adreçades als Reis de Can Barbany els darrers 30 anys

Melcior, Gaspar i Baltasar han estat fidels a la cita amb els infants granollerins des de 1951 fins que va irrompre la pandèmia

04 de Gener 2024
+
Reis de Can Barbany, 1 de gener de 1986. Fotografia i Fons Esteve Gironella / AMGr

Quan falta ben poc perquè arribin els Reis d’Orient, el Document del Mes de gener difon una carta escrita al Reis de Can Barbany, que durant prop de 70 anys no han faltat a la seva cita amb la mainada granollerina i de més enllà cada inici d’any.

Ara, Amadeu Barbany, net d’Amadeu Barbany i Pons, impulsor la iniciativa, ha fet donació de les cartes escrites als Reis de Can Barbany entre els anys 1990 i 2020, unes cartes que el seu pare, en Joan, va decidir començar a guardar. Amb anterioritat no s’han conservat, però sí durant aquest últim període de trenta anys. Són, en total, 10.000 cartes dipositades en 35 capses (amb un volum de 3,5 metres lineals), que es poden consultar a l’Arxiu Municipal (c. de l’Olivar, 10). Llegir-les dona informació curiosa sobre els desitjos –personals i materials- expressats pels infants del tombant de segle, a més d’altres aspectes com la cal·ligrafia o els elements gràfics  -il·lustració, collage... - que acompanyen el text.

L’any 1951 els Reis visitaven per primer cop Can Barbany –aleshores Géneros de Punto Barbany- i ho feien al fons de la botiga. Era una activitat del tot innovadora, tal com recollia la premsa de l’època l’any següent: “No recordamos que en nuestra ciudad en años pasados, hayan instalado los Reyes Magos su trono y palacio en comercio alguno”, i segueix explicant que l’impacte popular va ser tan gran que “hubo momentos en que peligraron los magníficos cristales de los escaparates y fue impotente un guardia urbano  para urbanizar el tránsito”. A partir de 1966, la recepció es va fer al vestíbul de la botiga, de 5 de la tarda a 9 del vespre, on Ses Majestats rebien els infants i tenien una conversa amb ells ben personal, perquè des de darrere les cortines se’ls proporcionava informació molt útil: “Era bonic i emocionant, cada 1 de gener i sempre en festiu”, explica Amadeu Barbany. Durant tots aquests anys hi ha hagut una pila d’anècdotes simpàtiques per recordar. El Rei Ros, per exemple, va ser-hi 30 anys seguits o que els de Can Barbany van ser els primers Reis que va tenir Granollers, de manera que a l’inici van deixar els vestits a l’Ajuntament perquè organitzessin els seus. Parlant de vestits, durant tot aquest temps han lluït els mateixos, confeccionats als anys cinquanta per l’àvia de l’Amadeu, Margarita Pujol Murtra, i que s’han anat restaurant, com les corones que va fer l’avi.

Aquest Nadal, la decoració nadalenca de l’establiment mostra aquests vestits històrics, les butaques, les capes blava, verda i vermella dels Reis i les corones a l’aparador. Finalment, després de 69 anys, la família ha decidit posar el punt final a aquesta activitat present en el record de generacions de  granollerins i que, tal com recorda Barbany que deia Josep Garrell, és una de les tradicions més antigues celebrada de manera continuada a la ciutat, fins que va irrompre la pandèmia, amb tots els canvis que ha suposat.