Els centres educatius, per la cultura de pau

+

Els centres educatius de la ciutat, escoles i instituts, han preparat propostes i activitats creades expressament per a la commemoració del bombardeig. Així, dos centres de primària participaran activament en dues de les activitats. Alumnat de l’escola Pereanton posarà música a l’acte memorial al cementiri, i alumnat de l’escola Ponent, farà una intervenció artística en la presentació del llibre d’Albert Forns sorgit de la campanya «Contra l’oblit. Crida a la memòria del bombardeig».

L’institut Antoni Cumella participa en la programació per partida doble. L’alumnat del Projecte Recerca, Creació i Servei de l’àmbit comunicatiu de 4t d'ESO de l’institut Antoni Cumella farà una dramatització del llibre "L’Arcadi al país de les oliveres" en l’acte de presentació de l’obra. I l’alumnat del Projecte Recerca, Creació i Servei de l’àmbit social i artístic de 4t d'ESO de l’Institut Antoni Cumella ha preparat l’exposició “T’ho explicaré perquè em recordis” que es podrà veure del 29 de maig al 14 de juny a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau.

Per últim, durant l’acte de record del bombardeig amb l’alumnat de 2n de Batxillerat el passat 18 d’abril, l’alumnat de 1r de Batxillerat escènic de l’institut Celestí Bellera va fer una actuació inspirada en el paper de la premsa en la guerra d’Ucraïna.

15 anys d’educació per la pau

Des de l'any 2008, i dins dels actes de commemoració del bombardeig del 31 de maig de 1938, Granollers ha treballat intensament per a la recuperació de la memòria històrica i la sensibilització i el foment de la cultura de pau. En aquest sentit, de manera permanent i en les diferents etapes escolars, s'impulsen programes d'educació per la pau i de coneixement dels drets humans.

En el cas de l'alumnat de 2n de Batxillerat, nois i noies que cursen el seu últim any escolar a la ciutat, se'ls demana que s'emportin per sempre el llegat del testimoni del bombardeig de Granollers per tal que el puguin transmetre a les generacions futures. El passat 18 d’abril 500 alumnes de 2n de Batxillerat van participar en un acte al Teatre Auditori de Granollers per recordar el bombardeig i reflexionar sobre la guerra d’Ucraïna amb el periodista de la secció Internacional de TV3, Lluís Caelles.

A més, prop de 700 alumnes de primària i del Centre d’Educació Especial Montserrat Montero han treballat el canvi climàtic que provoca milions de refugiats i desplaçats climàtics. Els centres han rebut una guia didàctica del projecte “Desplaçats climàtics, una lluita global” per treballar aquesta temàtica i l’alumnat ha fet tallers de creació i reflexió artística a l’aula. El dimarts 30 de maig al matí a la plaça de la Porxada s’exposaran els treballs artístics i es farà un seguit de jocs per a l’alumnat dels diferents centres participants.