Granollers commemora els bombardejos de gener de 1939

Aquest mes també es commemora el Dia Internacional de la Commemoració de les Víctimes de l'Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat

24 de Gener 2023
+
Granollers commemora els bombardejos de gener de 1939

Granollers continua recordant els bombardejos de 24, 25 i 26 de gener de 1939 i reclamant que mai més es produeixin atacs a les ciutats i als pobles. També se suma a la del Dia Internacional de la Commemoració de les Víctimes de l'Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat, que té lloc el 27 de gener. Per això, per mantenir aquesta memòria històrica, durant els pròxims dies s'han organitzat un seguit d'activitats obertes a la ciutadania.

La primera de les propostes és un itinerari basat en els bombardejos de gener de 1939. Des del febrer de 2019, aquests atacs són presents a l'espai públic amb unes rajoles que identifiquen els punts on van caure les bombes (zona del Passeig de la Muntanya, els carrers de Josep Umbert, d'Anníbal, de sant Jaume, Ricomà, Travesseres, Francesc Ribas...). El Museu de Granollers proposa aquest diumenge 22 de gener, a les 11 h, un itinerari guiat per aquests espais amb l'objectiu de donar a conèixer aquesta part de la nostra història més contemporània i preservar la memòria d’allò que no ha de tornar a passar. Cal fer inscripció prèvia al Museu de Granollers (Preu: 4 € / 2 € persones jubilades, famílies nombroses, famílies monoparentals i persones amb discapacitat / Gratuït per a persones en atur i infants fins a 12 anys).

El dijous 26 de gener, l’Arxiu Municipal de Granollers posa a l'abast de la ciutadania 16 entrevistes a testimonis que fan referència a diferents àmbits i situacions viscudes durant la Guerra Civil a la ciutat. Són entrevistes incloses en diferents projectes de memòria històrica, com ara "Donan'ns memòria" o Els orfes de la Guerra Civil a Granollers". Les entrevistes es podran veure en línia a l'apartat de Fonts Orals del portal web de l'Arxiu d'Imatges de l'AMGr. Amb la publicació d’aquestes 16 entrevistes, ja són 79 les disponibles relatives a la Guerra Civil i al bombardeig de Granollers de les prop de 200 entrevistes penjades al Portal de l'Arxiu d'Imatges.

I, per últim, el diumenge 29 de gener, a les 19 h a Llevant Teatre, es podrà veure l’obra de teatre «Alhayat o la suma dels dies» de la companyia La Viciosa. Aquesta producció inspirada en fets reals i guanyadora del Premi Novaveu als XXIII Premis de la Crítica d'Arts Escèniques ens presenta tres personatges i l’espera, l’eterna espera que pateixen els milers de refugiats després d’haver fet el viatge més llarg i difícil de les seves vides. L’espera eterna sense informació en un camp de refugiats. Després de la representació es farà una conversa amb la companyia. Més informació i entrades en aquest enllaç.

A més de totes aquestes activitats, a la web www.granollers.cat/can-jonch s'hi pot trobar materials i continguts diversos com la informació sobre els set granollerins deportats als camps nazis, coneguts fins a al dia d'avui. La seva identitat va ser desvetllada a partir del treball de recerca Els vallesans als camps nazis de la granollerina Núria Sala i Ventura, que ha estat completat amb la recerca feta des de l’Arxiu Municipal de Granollers i del Centre de Cultura per la Pau. L'any 2018 es va homenatjar els set deportats granollerins identificant amb Stolpersteine (llambordes quadrades on es graven les dades de la persona a qui es recorda) l'edifici on van viure o treballar lliurement abans de ser empresonats i deportats. El projecte Stolpersteine és una creació de l'artista Günter Demnig que barreja art i memòria per retre homenatge a cadascuna de les víctimes del nacionalsocialisme i mantenir-ne viva la memòria.

A la web www.granollers.cat/vilaobertaalapau també es poden fer tours virtuals als refugis (https://www.granollers.cat/vilaobertalapau/toursvirtualsrefugis o fer una ruta audioguiada per la Granollers bombardejada (https://www.granollers.cat/rutes/granollers-ciutat-bombardejada).

Els bombardejos de gener de 1939

Els dies 24, 25 i 26 de gener de 1939, mesos abans que acabés la guerra civil, Granollers va tornar a ser víctima de bombardejos que van ocasionar més víctimes i més destrosses en una ciutat ja molt malmesa després del bombardeig del 31 de maig de 1938. Segons els informes de vol dels avions italians i alemanys que van bombardejar Granollers, els punts d'atac van ser a zones properes a les estacions ferroviàries, a l'hospital i a fàbriques tèxtils com Roca Umbert. Les conseqüències d'aquests atacs a Granollers van provocar la xifra d'uns 40 morts, molts d'ells immigrants procedents de diferents poblacions de la província d'Almeria.