Nova temporada de la programació d’Arts Visuals i de la Imatge de Roca Umbert Fàbrica de les Arts

Entre les activitats més destacades hi ha la 7a edició de la Mostra d’Art Urbà així com dues exposicions, un laboratori i un projecte multidisciplinari. També s’obre convocatòria per a les tres modalitats de residències artístiques.

26 de Gener 2018
+
Presentació de la nova programació d’Arts Visuals i de la Imatge de Roca Umbert

 L’Espai d’Arts és l’equipament de Roca Umbert que concentra el programa de creació contemporània en arts visuals i de la imatge. Vol afavorir el desenvolupament i la creació, la producció i la difusió generant diàlegs amb les diferents línies de treball de la fàbrica.

El programa d’activitats és el següent: 

Exposició: Testimony memory Oblivion (Testimoni oblidat)

Shaní Bar, artista resident associada

Projecte vinculat a la recuperació de la memòria de les víctimes de l’Holocaust 

Del 25 de gener al 25 de febrer 

Horari: dijous, divendres i dissabte de 18 a 20 h i diumenge d’11 a 13 h

Quan el final de la Segona Guerra Mundial semblava més proper que mai i una victòria alemanya no es veia possible després de la batalla de Stalingrad, els alemanys van treure i van incinerar centenars de milers de cadàvers de fosses comunes en tots els territoris soviètics ocupats, per eliminar proves de la matança de la unitat Einsatzgruppe. L'operació va ser classificada d'alt secret i se li va donar el nom clau Aktion 1005. Les unitats i subunitats emprades en l'operació van ser posades sota el comandament de Paul Blobel, tal com ell mateix va testificar als judicis de Nuremberg. 

En els actes físics d'esborrar literalment un tros de la història, ens enfrontem amb la complexitat de l'amnèsia col·lectiva. Com a activitat artística de commemoració, l’artista fa servir els mateixos mètodes que es van utilitzar per eliminar les proves, si bé, ara, per reviure la memòria col·lectiva.

Cicle d’activitats paral·leles:

-25/01 20 h: Inauguració i visita comentada amb l’artista a l’exposició 

-01/02 19 h: Maneres de destruir la memòria. Presentació de projectes artístics de Shaní Bar i Ella Littwitz, i debat amb Oriol Fontdevila, crític d’art i comissari.

-03/02 18 h: Taller familiar: Els hàbits de la memòria. A partir d’elements, imatges i records,  les famílies faran un treball de recuperació de la seva pròpia memòria històrica. Per a famílies amb infants de 4 a 10 anys. Gratuït amb inscripció prèvia a: www.rocaumbert.cat.

Laboratori: Wiki-Lab _ Toward a Lexicon of Usership (Cap a un lèxic d’ús)

Stephen Wright, escriptor

Projecte de traducció col·laborativa al català i al castellà del llibre d’assaig d’art contemporani Toward a Lexicon of Usership (2013) de Stephen Wright 

Amb la col·laboració dels centre de producció membres de Xarxaprod: Can Serrat, Hangar, La Escocesa, ACVic i Nau Côclea 

Del 12 al 15 de març, d’17 a 20 h

Per participar al Wiki-Lab només cal enviar un correu electrònic a: espaidarts@rocaumbert.cat. Cal tenir un nivell alt d’anglès, català i castellà.

Projecte multidisciplinari: Abracadabra 

Projecte d'art, poesia i música a cura de Jordi Pagès

Del 12 al 15 d'abril 

Horari: dijous, divendres i dissabte de 18 a 20 h i diumenge d’11 a 13 h

Abracadabra és una locució aramea que vol dir “mentre parlo, vaig creant". Aquest és el concepte origen del projecte multidisciplinari que reuneix un conjunt d’apunts, collages, poesia, partitures... No vol ser una mostra d'art, ni tan sols una exposició d'art, sinó una finestra per mostrar propostes, algunes d’acabades, d’altres en procés, però totes,  amb la raó de despertar la creativitat. 

Cicle d'activitats paral·leles:

-12/04 20 h: Inauguració de l'exposició Abracadabra  de Jordi Pagès Collage(s) A/ Tourmixground poètic amb Núria Martinez-Vernis, Guim Valls i Martí Sales   B/  Improvisation music amb Francesc Vidal, saxo, i Pol Pagès, guitarra Collage(s) + Tourmix poètic amb David Caño, Núria Martinez-Vernis, Guim Valls, Martí Sales i Maria Sevilla + Improvisation music amb Francesc Vidal, saxo, i Pol Pagès, guitarra

-13/04 19 h: Recital de poesia amb A/ Núria Busquets i Judith Black, Duo focPoètic .B/ ConcertPoema amb Ivette Nadal, veu i guitarra acústica.    R/ Misael Alerm i Joan Gener Barbany diuen poesia. 

-14/04  19 h: A/ Blanca Llum Vidal, Esteve Plantada  i Santi Montagud,  poesia fora de servei. B/ in concert Albert Lax, veu i guitarra

-15/04  12 h: Matinal rAPpoètica amb joves poetes del Vallès: Akiara Casamiquela, Mar Montagud, Capitán Mr.Litro, Paula Castellsagué (coordinat per Santi Montagud) i Clausura de l’exposició.

Exposició: Cibercràcia 

Ignasi Prat, artista guanyador de la convocatòria de suport a la creació, producció i difusió en l’àmbit de les arts visuals i la imatge 

Del 10 de maig al 10 de juny 

Horari: dijous, divendres i dissabte de 18 a 20 h i diumenge d’11 a 13 h

Les xarxes socials s’han convertit en les comunitats més grans del planeta. Aquest fenomen de concentració d’audiències potencials  ha despertat l’interès dels polítics, que s’hi han fet presents de manera indispensable. Actualment, en el context d’Internet i de les xarxes socials a Espanya, té lloc una doble anomalia històrica: els polítics s’incorporen al mitjà després d’haver estat ocupat per les classes populars i, a més a més, ho fan influenciats per les formes de representació popularitzades per la ciutadania. Cibercràcia és un treball d’experimentació artística que consisteix en una prospecció als perfils d’Instagram dels principals líders polítics espanyols, amb l’objectiu d’identificar-ne les estratègies de construcció d’identitats visuals.

Cicle d’activitats paral·leles:

-10/05 20 h Inauguració  i visita comentada amb l’artista a l’exposició 

-23/05 19 h Conversa: “L’ús de les xarxes socials en la comunicació política” amb Jorge Luis Marzo, crític d’art i comissari i Ignasi Prat, artista.

-26/05 18 h Taller familiar “Les nostres històries”. Activitat on a partir d’imatges de l’exposició i de les nostres xarxes socials crearen una història amb la tècnica del collage. Per a famílies amb infants de 4 a 10 anys Gratuït amb inscripció prèvia.

7a edició de la Mostra d’Art Urbà 

El dissabte 20 d’octubre tindrà lloc la 7a edició de la Mostra d’Art Urbà. Es tracta d’un  espai de trobada per incentivar l’experimentació al voltant del concepte de fàbrica, convertint-la en espais expositius i/o d’exhibició de projectes de les diverses disciplines artístiques que conviuen a Roca Umbert. La convocatòria per participar en aquesta edició s’obrirà durant el primer trimestre de 2018.

Oberta la convocatòria de residències

L’Espai d’Arts consta de deu tallers de producció destinats a residències per al desenvolupament de projectes de creació contemporània en arts visuals i/o amb d’altres disciplines relacionades. Dels 10 tallers existents, n’hi ha 4 de disponibles per adjudicar a nous projectes.

Les 3 modalitats de residències existents són:

- RESIDÈNCIA DE LLARGA DURADA: Aquesta modalitat acull creadors i creadores que volen experimentar i desenvolupar els seus projectes creatius i que per a fer-ho necessiten un taller d’ús exclusiu o compartit a l’Espai d’Arts de Roca Umbert. La durada de la residència com a màxim serà de dos anys i s’hauran de pagar les quotes corresponents als preus públics pel servei de residències. Convocatòria oberta fins al 26 de febrer de 2018.

-RESIDÈNCIA TEMPORAL: La durada de la residència serà d’un mínim d’una setmana i un màxim de tres mesos. Els creadors i creadores no hauran de pagar les quotes corresponents als preus públics pel servei de residències però hauran d’oferir una contraprestació en forma de mostra, work-in-progres, taller,...  a pactar amb el centre. Convocatòria oberta fins al 26 de febrer de 2018.

-RESIDÈNCIA ASSOCIADA: El servei de residència associada acull creadors i creadores que volen experimentar i desenvolupar els seus projectes creatius i que per fer-ho no necessiten un taller d’ús exclusiu o compartit a l’Espai d’Arts de Roca Umbert, però sí que necessiten poder gaudir dels serveis i dels espais comuns del centre. Convocatòria oberta fins a desembre de 2018.

Els artistes que actualment tenen residència a l’Espai d’Arts són:

-Residències associades: Shaní Bar, Jaume Parera, Mercè Alsina, Enric Mauri, Merce Garoleda, i Josep Fernandez Margalef

-Residències de llarga durada: Vicenç Viaplana i Helena Pielias, Lluis Estopinyan, Carles Azcón, Sylvie Bussières, Pilar Rosado, Nataly Prada, Montse Tomas i  Ignasi Lopez

Al mes de novembre està prevista una jornada de portes obertes per poder visitar els tallers dels artistes residents.