Un centenar d'alumnes de 4t d'ESO i 1r de batxillerat de l'institut Carles Vallbona, i de 3r i 4t de primària de l'escola Ferrer i Guàrdia participen per espai de dos mesos, febrer i març, en un projecte educatiu dissenyat i coordinat pel crític d'art Jorge Luis Marzo. La proposta, impulsada des de l'Espai d'Arts de Roca Umbert, es titula "Les funcions de les imatges" i l'objectiu és potenciar el treball amb la imaginació, i reflexionar sobre què és una obra d'art i el paper de les imatges en la nostra vida quotidiana.
El dijous 15 de març, a les 7 de la tarda a l'Espai d'Arts, es presentarà el resultat del treball amb els alumnes al voltant de dues idees: com mirem les obres d'art i com disposem les imatges a casa. El mateix dia, a les 8 del vespre, l'artista i fotògraf Joan Fontcuberta farà una xerrada sobre l'impacte de la imatge en la societat.
Jorge Luis Marzo ja ha treballat altres vegades amb l'Espai d'Arts. El projecte actual, que té la col·laboració del Museu d'Art Contemporani de Barcelona - MACBA i de CaixaForum, es presenta com una iniciativa innovadora en l'àmbit de l'educació i l'art contemporani, i ha despertat l'interès de diferents equipaments, com ara Can Xalant de Mataró i el Museu Artium de Vitoria.
Alguns dels eixos del projecte educatiu de Marzo són la reivindicació del treball de la imaginació, com a eina principal per construir una interpretació crítica de la realitat, enfront de la fantasia, entesa com una sensibilitat aliena a la realitat; la reflexió sobre què passa quan una obra d'art surt dels espais codificats de presentació (museus, sales d'arts); i l'exploració de les imatges en general, prèvia a la funció artística, perquè com més bagatge tinguin els joves a l'hora d'interpretar imatges, més capacitat tindran per fer front a l'actual univers comunicacional. El projecte també analitza les diferents funcions de les imatges (a la religió, la publicitat, la política, el sexe, la llar...) i inclou també un apartat de legislació.