Constantí Stefanesco fa donació d'una col·lecció de 7.500 lepidòpters del Museu de Ciències Naturals de Granollers

L'investigador Constantí Stefanescu dóna una interessant col·lecció amb milers d'exemplars d'aquest ordre d'insectes, majoritàriament, papallones recollides al Vallès Oriental. L'1 de desembre s'inaugura el nou edifici del Museu de Ciències Naturals de Gr

22 de Octubre 2012
+

Uns 7.500 exemplars de lepidòpters formen part des d'aquesta setmana del Museu de Ciències Naturals de Granollers gràcies a la donació feta pel reconegut investigador Constantí Stefanescu. Aquesta donació la integren 166 caixes de lepidòpters que Stefanescu, investigador del Museu de Ciències Naturals de Granollers, ha recollit, durant anys, majoritàriament, papallones del Vallès Oriental. Aquesta col·lecció s'acompanya d'informació rellevant sobre aquests insectes, com ara, documentació, registres i inventaris, que en permeten un bon coneixement.

Amb aquesta col·lecció el fons del Museu de Ciències Naturals de Granollers passa a ser de 21.500 papallones.De fet, aquest Museu lidera l'estudi de les papallones. Des de l'any 1994, coordina el programa de seguiment de papallones diürnes  CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme) com a bioindicadors de qualitat ambiental. Entre les aportacions més recents del CBMS sobre el canvi climàtic, destaca que, per primera vegada, ha permès concretar com responen papallones i ocells a l'escalfament global. Aquest treball, publicat aquest any a la prestigiosa revista Nature Climate Change,va comptar, precisament, amb la participació d'Stefanescu, juntament amb investigadors del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i de l'Institut Català d'Ornitologia. Amb aquest estudi, s'ha demostrat que tant els ocells com les papallones europees viuen, cada vegada més, allunyats de les seves àrees climàtiques òptimes, un fet que posa en perill ambdues comunitats d'animals.