Dia Internacional del Treball, 1 de maig

L'1 de maig es commemora el Dia Internacional del Treball, una data que ens convida a reflexionar sobre els drets dels treballadors i les treballadores.

En el context de crisi econòmica actual i amb els nous canvis de model de societat que s'estan succeint, des de l'Ajuntament de Granollers i més concretament des del Centre d'Informació i Recursos per a Dones amb la col·laboració de la Taula d'Igualtat d'Oportunitats de Granollers s'han organitzat un conjunt d'activitats en relació al món laboral i les dones, i com els avenços produïts en aquest camp en el segle passat i els canvis que s'estan vivint en l'actualitat ha fet que les dones, tenint en compte la seva pròpia experiència personal tant fora com dins de casa, adoptin altres vies i noves oportunitats en la recerca d'una feina remunerada.

Les activitats dins la llar com la gestió de l'economia domèstica i les tasques de cura d'infants i gent gran, han estat realitzades majoritàriament per dones. Aquest treball realitzat dins de l'àmbit privat, sense cap mena de remuneració econòmica ni reconeixement propi, ha suposat en canvi una contribució inequívoca al benestar de la família, i per tant, de tota la societat al llarg de la història. La darrera enquesta d'usos del temps 2009-2012 revela que en el seu conjunt les dones dediquen cada dia dues hores i quart més que els homes a les tasques de la llar. No obstant això, en set anys els homes han retallat aquesta diferència en 41 minuts.

Una investigació de la Business School de l'UOC titulada "Emprendre en temps de crisi", sobre les empreses generades a Espanya en els últims anys revela que una de cada tres (30,8%) noves empreses espanyoles ha estat posada en marxa per una dona. Aquesta enquesta, realitzada a 300 empreses creades entre 2008 i 2011, també revela que les dones superen al sexe masculí en innovació del producte, en noves pràctiques d'organització en el treball i en nivells formatius.

Amb aquest doble objectiu, fer visible d'una banda, la importància històrica del treball que sempre han realitzat les dones, i d'altra banda, els canvis als quals s'han vist obligades a adaptar-se establint altres alternatives i noves oportunitats, i com tot això afecta a la seva realitat actual, al maig de 2012 s'organitzen un conjunt d'activitats que es detallen a continuació:

Taula rodona intergeneracional “Per què han lluitat les nostres àvies i quins són els reptes de la dona actual”, moderada per Begoña Serra, psicoterapeuta experta en temàtica de dona, membre de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere i de la Taula d'Igualtat d'Oportunitats de Granollers. Amb la participació de dones de diferents generacions.

Aquesta activitat va acompanyada d'una exposició de fotografies sobre “El treball de les dones a Granollers al segle XX”,on han participat:

  • les dones de la Taula d'Igualtat d'Oportunitats
  • els grups de dones dels centres cívics de Can Bassa i Can Gili
  • la biblioteca Roca Umbert
  • l'Arxiu Municipal 

Presentació del llibre “El libro rojo de las mujeres emprendedoras”, de Guernica Facundo Vericat. Editorial: Libros de Cabecera.

Xerrada “La nova reforma laboral en clau de gènere”, a càrrec de Míriam Sampere Llinàs, Secretària de Polítiques d'Igualtat de CCOO Vallès Oriental-Maresme i membre de la Taula d'Igualtat d'Oportunitats de Granollers.