"Granollers, Vila Oberta a la Pau": la ciutat recorda el bombardeig de 1938

Una programació amb una dotzena d'activitats diferents, adreçades a tots els públics

17 de Maig 2016
+
Una de les fotografies que es pot veure a l'exposició "Síria, la paraula de l'exili"
 Aquest mes es commemora el 78è aniversari del bombardeig que la ciutat va patir durant la Guerra Civil, amb un seguit d'activitats incloses en el programa "Granollers, Vila Oberta a la Pau 2016" impulsat des de Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau . Són una dotzena d'activitats, adreçades a col·lectius diversos i en què participen diferents entitats ciutadanes.
 
La primera ja va celebrar-se al mes d'abril: va ser una trobada amb els estudiants de batxillerat en què es va estrenar el musical Bombardeig de pau, d'alumnes i exalumnes de l'Escola Pia, un projecte que va merèixer la beca educativa Maria Gaja 2014.  
 
La programació continua aquest mes. El dimecres 18 de maig, a dos quarts de 8 del vespre, es farà la xerrada "Síria, la paraula de l'exili", a càrrec de Joan Reventós, director del comitè català de l'ACNUR, coincidint amb l'inici de l'exposició homònima que es podrà visitar a Can Jonch fins al dia 16 de juny. Es tracta d'una mostra de fotografies del fotoperiodista David González que  ens acosta a la guerra de Síria i a la crisi humanitària sense precedents que ha provocat, amb 12 milions de sirians que han hagut de fugir de casa seva des que va començar el conflicte, l'any 2011. Gairebé 4 milions de persones han buscat refugi a països com el Líban, Jordània, Turquia, l'Iraq i Egipte, i 7,6 milions més són desplaçats dins del mateix país. 
 
Darrere de les xifres, les fotografies de David González -preses a Jordània l'estiu de 2014-   busquen els rostres de les persones que, a la frontera entre Síria i Jordània, afronten un futur incert.  En la seva cobertura de la situació dels refugiats, aquest fotògraf demanava a les persones que anava coneixent que escrivissin algun text o missatge en relació amb l'experiència que estaven vivint. El resultat són uns testimonis valuosos, com el de la Nafla, una jove exiliada siriana de 21 anys que escriu la història de la seva vida, que és la història de milions d'altres refugiats. 
 
El diumenge 22 de maig, a les 11 del matí, es farà l'itinerari "Granollers, ciutat bombardejada", en què es visitaran algun dels indrets que van patir el bombardeig del 38. Els participants podran entrar al refugi de la plaça Maluquer i Salvador i anar fins a Can Jonch (les places són limitades. Inscripció prèvia al Museu: museu@ajuntament.granollers.cat -  tel. 93 842 68 41).
 
El dijous 26 de maig, el Trio Satz, dedicat a la música de cambra i format per Marisa Badia i Laia Saperas (traverso), i Marion Peyrol (violoncel), oferirà un concert a Can Jonch (20 h). 
 
El diumenge 29 de maig es farà la caminada al bosc de la Pau, amb sortida des de Can Jonch, a les 11 del matí. L'activitat té la col·laboració de l'Ateneu de Granollers. 
 
El dimarts 31 de maig, a les 9 del matí, el cementiri acollirà l'acte memorial del 78 aniversari i l'homenatge a les víctimes. Durant tota la jornada, fins a dos quarts de 9 del vespre, 16 centres educatius i els centres oberts, un 800 nois i noies en total,  participaran a l'activitat "Amb pas ferm per un món sense barreres" a la Porxada.Tot el dia es podrà visitar a la plaça de l'Església l'exposició "Ser refugiat. Compartint vivències", que inclou una tenda d'ajuda a humanitària de l'ACNUR. 
 
Com ja és habitual,  els refugis obriran les portes perquè tothom els pugui visitar: el de la plaça Maluquer i Salvador (dissabte 28 de maig, d'11 a 13 h i de 17 h a 20 h; diumenge 29 de maig, d'11 a 13 h; i dimarts 31 de maig, de 17 a 20 h). I el de l'Ajuntament (dissabte 28 de maig, d'11 a 13 h i de 17 a 20 h; i diumenge 29 de maig, d'11 a 13 h). 
 
Al mes de juny, el programa "Granollers Vila Oberta a la Pau" inclou el concert de la Fundació Pro Música Sacra Sic Transit. El Rèquiem de Joan Brudieu. S. XVI. In Memoriam Granollers 1938, el diumenge 5 de juny a la parròquia de Sant Esteve (18 h). 
I el dijous 9 de juny, es presentarà el projecte "31 de maig de 1938, relats d'un bombardeig", de l'Arxiu Municipal de Granollers, consistent en la incorporació de documents i testimonis a l'Arxiu Digital.