Granollers i la ciutat portuguesa de Cascais comparteixen coneixements sobre l'eina de planificació de xarxes de calor i fred Thermos

Aquesta setmana la nostra ciutat ha acollit una nova reunió d'aquest projecte europeu

20 de Setembre 2018
+
Tècnics dels ajuntaments de Cascais i Granollers visitant les instal·lacions de Districlima (Barcelona)

Aquest migdia ha acabat la trobada del projecte europeu Thermos a Granollers, que té per objectiu planificar xarxes de calor i fred als municipis.

Al llarg de dijous i divendres, els socis protuguesos de la ciutat de Cascais han visitat diverses instal·lacions de xarxes de distribució de calor i fred del nostre entorn: la del Parc de l'Alba (Cerdanyola del Vallès), Districlima (Barcelona) i Tub Verd (Mataró). 

Aquest matí, els participants han fet una jornada de treball i han visitat la Tèrmica de Roca Umbert, la instal·lació que antigament proveïa la fàbrica tèxtil d'energia elèctrica i vapor. Al migdia, s'han compartit les conclusions de la trobada. La propera cita de Thermos és a principis de desembre a Romania.  

 A final de juny, tècnics municipals van participar a la quarta trobada celebrada a Letònia (Jelgava), on es va presentar aquesta eina de planificació energètica amb mapes. A la trobada granollerina hi han participat també representants d'institucions i empreses involucrades al projecte, com ara la consultora d'eficiència energètica CREARA i ICLEI Europa (Governs Locals per la Sostenibilitat).  

Granollers es troba ara en fase de prova de les prestacions de l’eina -dissenyada pel Centre per a l'Energia Sostenible de Bristol en  col·laboració de l'Imperial College de Londres-, que permetrà analitzar alternatives per planificar xarxes de subministrament de calor com la proposada al polígon Congost-Jordi Camp.

L'estalvi energètic i en emissions que una xarxa així suposaria a la zona industrial seria un gran pas per a la transició energètica de Granollers, ja que el consum industrial representa la meitat de tot el consum energètic de la ciutat.   

Thermos es va iniciar l’octubre de 2016 i s'allargarà fins al 2020. Finançat pel programa Horizon 2020, hi participen com a ciutats pilot Islington (Regne Unit), Varsòvia (Polònia) Jelgava (Letònia) i Granollers.