Ajuntament i Fundació Bancària La Caixa donen continuïtat al Projecte Carles Riera: educació, música i ciutat

Des de 2012, l'entitat bancària treballa per la inclusió social a través de la música finançant un projecte que recorda qui va ser director de l’Escola Municipal de Música Josep M. Ruera

03 de Desembre 2019
+
D'esquerra a dreta: Anna Maria Piera, directora de l’Escola de Música J. M. Ruera; Francesc Arolas, regidor d’Educació, Infància i Joventut; l'alcalde, Josep Mayoral; Victor Arbòs, director d’Institucions de la territorial Barcelona de Caixabank; i Daniel Gatius, director de Banca Institucional de Caixabank.
Aquest matí s'ha presentat la continuïtat del Projecte Carles Riera: educació, música i ciutat, d'inclusió social a través de l’activitat musical, gràcies a l'acord que han renovat  l'Ajuntament de Granollers i l’Obra Social La Caixa.
 
La col·laboració es concreta amb l'aportació, per part de l'entitat, de 25.000 euros per al curs 2019-2020, un ajut que vehicula l'Escola Municipal de Música Josep M. Ruera amb accions adreçades, sobretot, als col·lectius amb més dificultat per accedir a la cultura, en què també participa l'Orquestra de Cambra de Granollers i que "involucra el teixit associatiu de la ciutat", tal com ha explicat el regidor d'Educació, Francesc Arolas, que ha agraït el suport i l'acompanyament de l'entitat. 
 
Víctor Arbòs, director d’Institucions de la territorial Barcelona de Caixabank, ha expressat també l'agraïment per poder participar en aquest projecte i ha recordat que enguany el pressupost de La Caixa per a l'obra social ha estat de 545 milions d'euros, import que la situa com a primera fundació privada a Espanya i com una de les més rellevants al món. Atur, accés a l'habitatge i inclusió social centren el gruix de l'activitat social de La Caixa. 
 
L'alcalde, Josep Mayoral, de la seva banda, ha reiterat l'agraïment i ha recordat la passió per l'educació que sentia Carles Riera, gran impulsor de projectes socials a través de la música. Riera va ser professor i director de l'Escola Municipal de Música Josep M. Ruera des de 1984 fins a la seva mort.  "El seu llegat és impressionant i la nostra obligació és mantenir-lo viu".
 
L'alcalde ha recordat algunes de les accions que ha permès tirar endavant el Projecte Carles Riera: el treball amb música amb nadons de fins a 3 anys, amb infants amb trastorn autista o els assajos oberts de l'Orquestra de Cambra de Granollers amb col·lectius que potser mai han tingut oportunitat de gaudir d'aquest tipus d'activitats. I ha acabat: "La voluntat és transformar aquests recursos en serveis per aconseguir una ciutat que no deixi ningú enrere". 
 
El Projecte Carles Riera va començar l'any 2012 coincidint amb el centenari de l'oficina 09 de La Caixa a Granollers, situada a la pl. de Maluquer i Salvador, 4. L'objectiu és estendre la pràctica musical a capes àmplies de la població, proporcionant les eines necessàries perquè persones de totes les edats i condicions, amb diferents graus d’interès i dedicació, desenvolupin la seva creativitat. 
 
El músic i pedagog granollerí Carles Riera i Pujal (Granollers, 1956 - Barcelona, 2009) va ser un gran impulsor de projectes socials a través de la música. Riera va ser professor i director de l'Escola Municipal de Música Josep M. Ruera des de 1984 fins a la seva mort. Durant la seva trajectòria com a director de l'escola va lluitar perquè el centre pogués expedir títols oficials com a conservatori, fet que es va produir quan es va traslladar de l'edifici de Can Puntes al Teatre Auditori de Granollers. Riera va ser deixeble dels músics Josep M. Ruera i de Juan José Olives, i també es va formar a l'estranger en el coneixement de diferents clarinets històrics, dels quals va ser pioner a introduir-los a l'Estat. Va estudiar clarinet i també flauta de bec, aquesta darrera especialitat, al mateix temps que cursava la carrera d'arquitectura, que va acabar deixant. Es va dedicar, sobretot, a tocar música de cambra, però també orquestral i com a solista, en sales de tot el món des de Nova York, Sidney, Londres, París, Tòquio, etc. També donava classes a l'Escola Municipal de Música de la Garriga i al Conservatori Superior de Música del Liceu. Durant la seva carrera com a músic va enregistrar diferents discos, en el camp dels instruments històrics i també amb grups d'instruments contemporanis. Va ser membre fundador de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, que es dedica a formar els millors estudiants de tot el territori; de l'Stadler Trio, del Trio Salmoè i va impulsar la creació de l'Orquestra de Cambra de Granollers. Carles Riera va impartir gran quantitat de cursos i conferències especialitzades i de divulgació, i va publicar articles a mitjans de comunicació i revistes de pedagogia.