Granollers Vila Oberta a la Pau: 800 escolars participen a l'activitat "Amb pas ferm per un món sense barreres" a la Porxada

Més de 650 persones han visitat els refugis durant el cap de setmana de portes obertes. Dimarts 31 demaig, de 5 a 8 del vespre, encara es pot visitar el refugi de la pl. de Maluquer i Salvador

31 de Maig 2016
+
Els alumnes, de l'escola Cervetó, han dipositat els peus de guix sota la Porxada, com a símbol del llarg camí que han de recórrer els refugiats per fugir de la guerra.
Aquest matí, a les 9, la mateixa hora que la ciutat va patir el bombardeig l'any 1938, s'ha fet al cementiri l'acte memorial del 78è aniversari i l'homenatge a les víctimes. Hi han assistit l'alcalde, Josep Mayoral; Federico Mayor Zaragoza, exdirector general de la UNESCO i president de la Fundació Cultura de Pau; Plàcid Garcia-Matas, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya; l'historiador Joan Garriga; representants dels Ajuntaments de Vila-real (Castelló) i Gernika-Lumo (País Basc), ciutats que també van patir bombardejos durant la Guerra Civil; també, representants del Consell Comarcal i dels Ajuntaments de les Franqueses, la Garriga, Canovelles i Granollers; del Consell Assessor de Can Jonch i de la Comissió Ciutadana de la Commemoració del Bombardeig; i alumnes  del Col·legi L'Estel. L'acte ha tingut l'acompanyament musical de Laia Saperas (traverso) i Marion Peyrol (violoncel) i ha acabat amb la interpretació d'El cant dels ocells.  
 
Durant tot el matí, 800 nois i noies de 4t i 5è curs de 16 centres educatius han participat a l'activitat "Amb pas ferm per un món sense barreres" a la Porxada. Els estudiants han parlat a classe de la crisi dels refugiats i han fet una manualitat de caire simbòlic -uns motlles de guix dels seus peus-  que han anat dipositant a la plaça, al costat d'un plafó informatiu. La plaça de l'Església acull tot el dimarts l'exposició "Ser refugiat. Compartint vivències", que inclou una tenda d'ajuda a humanitària de l'ACNUR. 
 
Aquest cap de setmana, 677 persones han visitat els refugis de la pl. Maluquer i Salvador i de l'Ajuntament durant les portes obertes. Dimarts, de 5 a 8 del vespre, encara es podrà visitar el refugi de la pl. Maluquer i Salvador, en una activitat guiada que es farà en grups cada mitja hora.  
 Al mes de juny, el programa "Granollers Vila Oberta a la Pau" inclou el concert de la Fundació Pro Música Sacra Sic Transit. El Rèquiem de Joan Brudieu. S. XVI. In Memoriam Granollers 1938, el diumenge 5 de juny a la parròquia de Sant Esteve (18 h). 
 
El dijous 9 de juny, en el marc del Dia Internacional dels Arxius, es presentarà a Can Jonch (18 h)  el projecte "31 de maig de 1938, relats d'un bombardeig", de l'Arxiu Municipal de Granollers, consistent en la incorporació de documents i testimonis a l'Arxiu Digital.
 
Recordem que fins al dia 16 de juny es pot visitar també a Can Jonch (C. del Rec, 19) l'exposició "Síria, la paraula de l'exili", una mostra de fotografies de David González que ens acosta a la crisi humanitària desencadenada per la guerra a Síria, que ha obligat més d’onze milions de persones a fugir de casa seva.