La Biblioteca Roca Umbert organitza les III Jornades de Laboratoris de Lectura

Són un punt de trobada dels professionals que treballen per promoure la lectura entre infants i joves

01 de Juliol 2014
+
III Jornades de Laboratoris de Lectura a la Biblioteca de Roca Umbert
Els dies 4 i 5 de juliol se celebren a la Biblioteca Roca Umbert de Granollers les III Jornades de Laboratoris de Lectura, una iniciativa que vol donar a conèixer la tasca dels laboratoris de lectura com a font de recursos i bones pràctiques per promoure la lectura. Enguany les jornades porten per títol  "Camins lectors: el bagatge literari i cultural dels infants"  i s'adrecen, com l'any passat, a persones que treballen en el món de l'educació i la cultura, com ara bibliotecaris, mestres i professors, i agents culturals.  
 
Les jornades es proposen analitzar el corpus literari i cultural que caldria treballar als laboratoris de lectura familiars perquè un lector, quan arriba a l'adolescència, no només sàpiga descodificar un text, sinó també tenir les habilitats, capacitat i sensibilitat que li permetin gaudir de tot tipus de lectura.  Amb aquest objectiu, la  jornada transcorrerà per cinc camins: l'esperit crític;  la sensibilitat poètica;  l'enginy, la ironia i l'humor intel·ligent; l'educació visual; i el valor experimental i gust per la descoberta, cinc àmbits que abordaran el primer dia professionals del món de l'edició, l'escriptura,  el teatre i la il·lustració. Vicente Ferrer, editor de Media Vaca, parlarà sobre la vida secreta dels llibres; Joan Rioné, director teatral, escriptor i editor de Piscina. Un Petit Oceà, parlarà del calaix de l'artista i el diàleg entre l'objecte i el llibre; Arianna Squilloni, escriptora i editora de A Buen Paso, abordarà el tema de l'humor en la literatura infantil i juvenil; Marta Ardite, historiadora de l'art i fundadora de la galeria granollerina Ilustrarium, parlarà sobre l'art de la il·lustració; i Juanjo Oller, editor de Milimbo, se centrarà en el gust per la descoberta literària. 
 
El segon dia de les jornades servirà per conèixer bones pràctiques relacionades amb els nous laboratoris portàtils que ha confeccionat la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, per explicar  l'experiència de l'escola Lluís Millet del  Masnou i per dur a terme una dinàmica de treball. 
 
Aquestes seran les terceres jornades de laboratoris de lectura organitzades per la Biblioteca Roca Umbert, una institució que, des de fa 8 anys, organitza un cop al mes els laboratoris de lectura, una activitat per a les famílies amb infants que es planteja com un espai per experimentar amb la lectura des del punt de vista sensorial, artisticocreatiu, lúdic... per transmetre que llegir pot ser una experiència amb moltes possibilitats, creativa i plaent. L'activitat, que condueix la bibliotecària i especialista en literatura infantil i juvenil Glòria Gorchs,  parteix de llibres de molta qualitat que es donen a conèixer entre els lectors.  
 
Les primeres jornades, l'any 2012, van servir per definir què és un laboratori de lectura i les segones van centrar-se en els models creatius per a l’experiència lectora dels infants. 
 
Les jornades són una iniciativa de la Biblioteca Roca Umbert, amb el suport de l'Ajuntament de Granollers i la Diputació de Barcelona. L'any passat hi van participar una vuitantena de professionals de diferents àmbits.