"L'Adoberia en 27 mirades", nova mostra de l'Associació Fotogràfica Jaume Oller

L'exposició fotogràfica s'inaugurarà divendres 4 de novembre, al centre d'interpetació històrica del Granollers medieval

31 de Octubre 2011
+

Divendres 4 de novembre, a les 8 del vespre, s'inaugura "L'Adoberia en 27 mirades", una exposició fotogràfica de l'Associació Fotogràfica Jaume Oller, coproduïda pel Museu de Granollers, sobre les restes arqueològiques de l'antiga adoberia d'en Ginebreda, avui, centre d'interpretació històrica del Granollers medieval. 

Els membres d'aquesta entitat mostren el resultat de la seva visita a un espai carregat d'història i la seva visió particular d'aquest complex artesanal preindustrial, un lloc "amb llum pròpia" que ofereix la possibilitat de fer un viatge a la ciutat dels segles IX-XVIII.

En total s'exposen 27 fotografies, en color i unes dimensions de 30 x 40 cm. Són imatges del que més ha copsat a cadascun dels fotògrafs i entre totes fan un reportatge col·lectiu, amb imatges exteriors de l'adoberia i també d'interiors (sala d'exposicions, espai polivalent,...) que mostren alguns dels elements arqueològics que expliquen com es feia el tractament de la pell (en el forn, els clots,...) i d'altres que ens parlen de la ciutat medieval (la mesura de gra de Granollers, el vas apol·linar o el capitell dels infants cantors). 

Els autors i autores de les fotografies són: Adolf Belio, Antoni Puig, Cecili Gil, Consol Areñas, Francesc Blanca, Francesc Llopart, Jaume Noguera, Jesús Gómez, Joan Bigas, Jordi Tormo, Josep Cayuela, Josep Hospital, Josep Jerez, Juan Navarro, Juanjo Vera, Marina Arimany, Martina Martínez, Maruja Encinas, Mercè Millán, Miquel Soler, Montse Traveria, Montserrat Mas, Núria Ortega, Olga Malbet, Rafa Fernández, Rocío Mendoza i Tomás García.

La mostra, que té el suport de l'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, es podrà visitar fins al 8 de gener de 2012. 

L'adoberia d'en Ginebreda

L'adoberia d'en Ginebreda és l'única documentada arqueològicament de la mitja dotzena d'adoberies que hi havia hagut a Granollers. S'ha conservat amb prou entitat per esdevenir un centre d'interpretació emmarcat històricament per la muralla medieval, la mateixa adoberia i la industrialització. L'espai museogràfic pretén palesar la importància de Granollers com a vila formada a l'entorn d'una cruïlla d'antics eixos viaris que va donar lloc, des d'almenys el s. X, a un mercat important, basat en l'agricultura, la ramaderia i els oficis menestrals, alguns dels quals relacionats amb el tractament de la pell. Aquests factors van actuar com a receptacle i impulsor d'un comerç que té la màxima expressió i projecció en el mercat dels dijous.

Associació Fotogràfica Jaume Oller 

L'associació sorgeix de la relació entre diferents persones aficionades a la fotografia que van participar en un curs organitzat als inicis del Centre Cívic Jaume Oller. L'any 2002 es funda l'entitat amb el nom, també, de Jaume Oller, granollerí vinculat socialment i culturalment a la ciutat i al barri, i gran aficionat a la fotografia. 

L'entitat té per objectiu el foment de la pràctica de la fotografia, a partir de l'organització de diferents activitats: tallers, sortides, cursos de formació, exposicions, i l'assistència a tot tipus d'activitats relacionades amb la fotografia. Forma part de la Federació Catalana de Fotografia i manté contacte amb el Grup de Fotografia Granollers i d'altres entitats d'aquest àmbit. Col·labora amb la Xarxa de Centres Cívics en l'organització anual del Ral·li Fotogràfic Granollers es revela i en activitats fotogràfiques al si d'aquests equipaments. Ha organitzat exposicions col·lectives al Centre Cívic Jaume Oller, la Troca, l'Aliança Francesa, la biblioteca de Can Pedrals i Roca Umbert Fàbrica de les Arts. Ha cooperat en el llibre "Els sentits de la festa" amb un recull fotogràfic de les celebracions més emblemàtiques de Granollers i que va ser editat per l'Ajuntament l'any 2008. Actualment, l'entitat compta amb més de cinquanta socis i sòcies.

Jaume Oller i Tintó

Jaume Oller i Tintó (1919 - 1999) va ser fotògraf aficionat i promotor del Grup de Fotografia Granollers, l'any 1975, des del qual va enriquir la fotografia amateur amb cursos i exposicions.

Totes les càmeres que va utilitzar eren analògiques; això l'obligava a tancar-se al laboratori, on passava moltes hores revelant els negatius. La Teresa, la seva dona, valorant l'esforç del seu marit, va fer donació a l'Arxiu Municipal de l'Ajuntament de Granollers de 3.117 negatius que testimonien diferents esdeveniments de la història local granollerina. També va presidir l'associació de veïns del barri de Sant Miquel, des de la qual va treballar per tenir un barri amb entitat. L'Ajuntament de Granollers ha reconegut la seva tasca donant el seu nom al Centre Cívic Jaume Oller.