Presentació del llibre "Camp definitiu. Diari d'un exiliat al Barcarès" a Can Jonch, Centre de Cultura per la Pau

Dins dels actes de Granollers, Vila Oberta a la Pau, es presenta el dietari d'un soldat de l'exèrcit republicà, escrit en un camp d'internament del Rosselló l'any 1939

16 de Maig 2011
+

Aquest dimecres, 18 de maig, a les 19.30, a Can Jonch, Centre de Cultura per la Pau, en el marc del Programa Granollers Vila Oberta a la Pau, es presentarà el llibre "Camp definitiu. Diari d'un exiliat al Barcarès", editat per la historiadora garriguenca Elisenda Barbé. El fill de l'autor, Jordi Rubió, i el catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona i director del Centre d’Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona, Antoni Segura, també participaran a l'acte.

Josep Rubió i Cabeceran (Bellcaire d’Urgell 1905 – Olesa de Montserrat, 1987) va escriure "Camp definitiu. Diari d'un exiliat al Barcarès" durant el seu internament al camp de concentració de Barcarès, al nord del Rosselló, l’any 1939. El dietari d'aquest soldat de l’exèrcit republicà fa un retrat de la vida quotidiana al camp de concentració: descriu els espais, els pobladors i les rutines del centre d’internament, reflecteix les situacions viscudes per l’autor i les impressions d’un grup de companys. Un relat que constitueix una eina excepcional per acostar-nos a la cara més humana de l’exili. El llibre també conté un estudi introductori i històric, a càrrec de la historiadora de la Garriga Elisenda Barbé i Pou, i inclou la correspondència mantinguda entre l'autor i Pau Casals, sobre les gestions per intentar publicar el diari durant la dècada de 1940.

Itinerari guiat “Granollers, ciutat bombardejada”

D'altra banda, seguint amb els actes del programa Granollers, Vila Oberta a la Pau, diumenge que ve, 22 de maig, es farà el recorregut guiat per alguns dels indrets que van patir el bombardeig, l'any 1938. Se sortirà a les 12 del migdia del Museu de Granollers, es visitarà el refugi de la plaça de Can Sínia i s'anirà fins a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau. La durada de l'itinerari és de dues hores i cal fer reserva prèvia al Museu de Granollers (93 842 68 40).