Agenda

+
3 abr. 2020 - 19:00h

ACTIVTAT AJORNADA Inauguració i visita guiada a l'exposició "Què mengem avui?"

La cuinera Ada Parellada ens fa reflexionar sobre els hàbits alimentaris

Categoria: Exposició

  • Museu de Granollers - Ciències Naturals

    • Adreça: C. Palaudàries, 102 - Jardí d'Antoni Jonch i Cuspinera
    • Telèfon: 93 870 96 51
    • Fax: 93 870 96 51
    • a/e: info@mcng.cat

    Horari: de dimarts a dissabte i festius, de 16 h a 19 h. Diumenge, d’11 h a 14 h

Alimentar-se és un malabarisme!

La cuinera Ada Parellada i l’antropòloga Agnès Vilamor són les comissaries d’una exposició, produïda pel Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Diputació de Barcelona, que ens fa reflexionar sobre els hàbits alimentaris propis, entenent que no només afecten el nostre organisme, sinó també l'entorn on vivim i el planeta. 

Sota la coordinació de Carles Flaquer, biòleg del Museu de Ciències Naturals de Granollers, l'exposició "Què mengem avui?" aborda els aspectes culturals de l'alimentació, sense oblidar aspectes naturals i mediambientals de l’acte de menjar. L’exposició vol respondre la pregunta: per què mengem el que mengem?

Una pregunta senzilla amb resposta complexíssima perquè la nostra tria no és casual, és el resultat d'un cúmul de factors personals i mediambientals que van sedimentant en la nostra memòria -allò que anomenem cultura-. Menjar és un fet sovint poc reflexionat donada la seva quotidianitat. Amb el discurs museològic mostrem que el que mengem és una pràctica que depèn d'allò que anomenem natura. Alhora incorporem la dimensió del patrimoni etnològic en un museu de ciències naturals.

Tothom vol menjar cada dia. Però com és que tots ho fem diferent? El que mengem és resultat del que tenim a l'abast, del que ens han explicat que és bo i dolent, del que sabem preparar... El que triem per menjar té efectes més enllà del plat o de satisfer la gana del moment. Té efectes en tota la nostra vida i la vida del que ens envolta. Els aliments comencen al camp i acaben en el record passant pels fogons.

L'exposició estarà sempre acompanyada d’activitats (tallers, xerrades, mostres de cuina, gestió de malbaratament alimentari, etc.) i va dirigida a un públic familiar.  S'estructura en nou àmbits diferenciats d'aspectes relatius a la cultura i la relació que tenim amb allò que entenem com a natura també hi és present. Aquesta concepció es representarà dins una llar, en la qual cada àmbit correspondrà a una estança a la qual s'atorgarà una significació. Amb aquesta museografia es pretén que el visitant visqui de manera propera els continguts teòrics.