Adreça

La Tèrmica

Adreça :
Prat de la Riba, 77
Telèfon :
93 861 49 41
Adreça web :
http://rocaumbert.com/tecnologiaipatrimoni/que-es-la-termica/
Descripció :

La Tèrmica de Roca Umbert és un espai patrimonial inaugurat el novembre de 2011. La seva missió és donar a conèixer el patrimoni industrial de la ciutat de Granollers a partir de les restes conservades de la Tèrmica de Roca Umbert.

Els principals objectius són:

  •  Conservar el patrimoni industrial
  •  Posar en valor el patrimoni industrial
  •  Sensibilització de la societat en temes d’energia i medi ambient.

Tal i com es conserva, és una construcció singular en què es produïa energia mitjançant primeres matèries com el carbó i el fuel que actualment estan en desús a causa de l’elevat grau de contaminació que provoquen, tot i que en alguns països encara s’utilitzen pel seu dissimulat baix cost econòmic.

L’edifici que l’acull va ser construït a inicis de la dècada dels anys 50 del segle passat, ja que, segons la documentació, el 1952 ja hi havia instal·lada la primera caldera.

L’augment de la producció tèxtil i les habituals restriccions elèctriques van fer necessària la compra d’aquest equipament perquè proporcionés, de manera autònoma, l’energia que la fàbrica necessitava.

Es tracta d’un patrimoni singular per dos motius: perquè és representatiu d’un tipus de producció energètica que va existir al nostre país durant un temps marcat per la dictadura i l’autarquia econòmica i perquè actualment se’n conserven molt pocs en què encara s’hi pugui observar tot el conjunt.

Espais :

La Central Tèrmica consta de diferents espais:

  • L’espai de generació del vapor, on destaquen dues calderes.
  • L’espai de generació d’ electricitat, anomenat també la zona de turbines.
  • L’espai de refredament del vapor, que denominarem “refrescador”, situat en un edifici annex de planta circular.