Granollers commemora el Dia Mundial de la Salut Mental amb conferències i exposicions per sensibilitzar sobre la malaltia mental i lluitar contra l'estigma social

La Taula per la Salut Mental coordina la programació, a la qual s'han sumat Ràdio Granollers i VOTV amb espais divulgatius

09 de Octubre 2020
+
Pancarta situada a la plaça de la Porxada amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental

Granollers se suma a la commemoració, el 10 d'octubre, del Dia Mundial de la Salut Mental amb diverses activitats -menys que les habituals- coordinades per la Taula per la Salut Mental, que integren una quinzena d’entitats i institucions de Granollers, la Garriga i Llinars del Vallès. Aquest any el lema escollit per la Federació Mundial per a la Salut Mental (WFMH) és “Salut mental per a tothom: més inversió i un millor accés. Per a qualsevol persona, en qualsevol lloc", un missatge que es podrà llegir en pancartes en diversos balcons de la ciutat i també a la plaça de la Porxada. 

En aquest sentit, el Ple municipal celebrat el passat 29 de setembre va aprovar una declaració institucional recordant la necessitat de sensibilitzar la comunitat envers aquestes malalties i l'estigma social que impliquen, així com millorar les polítiques en salut mental, perquè “ens trobem davant una crisi internacional de la salut mental, agreujada en aquest temps de pandèmia”.  La ciutat compta amb un  Pla Antiestigma encaminat a reduir la discriminació que sovint pateixen les persones amb trastorn mental, per empoderar-les i millorar-ne la inclusió social i laboral.

A causa de la pandèmia, no es podrà fer la caminada popular, però sí que s'han programat dues conferències presencials: “Com construir i gestionar un patrimoni protegit per a persones amb discapacitat”, amb Montse Benito, assessora juridicofiscal de la discapacitat (8 d’octubre, 18.30 h, Museu; amb inscripció prèvia a daruma@darumaassociacio.com; i “Mites i realitats sobre la salut mental”, amb el Dr. Panicali, psiquiatre, i representants de les entitats Daruma, associació de familiars per la salut mental del VO, i Activament, col·lectiu actiu de persones amb l'experiència del trastorn mental (20 d’octubre, 18.30 h, sala d’actes de la parròquia Sant Esteve). També, es farà la presentació de la novel·la Els dits dels arbres d’Anna M. Villalonga, escriptora i professora (27 d’octubre, 18 h, Museu de Ciències Naturals), la història de la Irene i del seu procés de readaptació al món després d'estar internada en un psiquiàtric. 

D’altra banda, fins al 22 d’octubre hi ha temps per presentar propostes de disseny al concurs de cartells per escollir la imatge de l’any vinent. Tots els treballs s'exposaran al restaurant Anònims entre el 24 i el 30 d'octubre. El guanyador rebrà un premi de 150 euros. Més informació, daruma@darumaassociacio.com / tel. 647 47 30 60. 

Ràdio Granollers i VOTV oferiran, entre el 5 i el 16 d’octubre, espais especials divulgatius sobre temes com la tasca que fa la Taula de la Salut Mental i Addiccions, els recursos en prevenció i recuperació en salut mental que hi ha a la ciutat, testimonis de persones amb l'experiència del trastorn mental i les entitats que hi treballen. 

A més, la plaça de Maluquer i Salvador acollirà durant tot el mes d'octubre l’exposició de fotografies “Pots mirar sense jutjar?”, aturada per la pandèmia, una reflexió a l'entorn de l'estigma que pateixen les persones amb diagnòstic de malaltia mental.

Altres activitats que s'han programat són l'exposició "Artística-ment, F art F", de les obres del projecte Parelles Artístiques als comerços del barri de Montserrat de la Garriga i la formació "Prospect, empoderament en salut mental", adreçada a persones amb experiència en salut mental, familiars i professionals, que tindrà lloc en línia entre el 19 i el 28 d'octubre  (inscripció a: vallesoriental@activatperlasalutmental.org / 656 35 16 62), organitzada per la Federació Salut Mental Catalunya.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), salut mental és l’estat de benestar de la persona que és conscient de les seves capacitats, que pot enfrontar-se a les situacions quotidianes i que participa en la comunitat. És un concepte que no es pot separar de la salut física, perquè totes dues van lligades. L’envelliment de la població, l’atur, la pobresa, la falta de suport familiar i social, l’abús de substàncies, la soledat o la ruptura de les xarxes socials, són factors que incideixen en l’increment dels trastorns mentals a la nostra societat.