S'inaugura "El Museu de Granollers. Orígens i col·leccions", una mostra sobre la creació i evolució d'aquesta institució

Aquesta setmana també obre les portes una exposició sobre heràldica a Catalunya

01 de Desembre 2009
+

Dijous que ve, a les 8 del vespre, s'inaugura al Museu de Granollers l'exposició La institució: orígens i col·leccions. Després de l'exposició que mostrava el Museu de Granollers buit, per explicar-ne l'edifici, l'arquitectura i l'espai, aquesta institució fa ara una mirada als seus orígens, conformació i consolidació. Una aproximació a la seva història i  col·leccions a través d'un recorregut que subratlla dos àmbits significatius com són el fons i les activitats. Dos espais físics permetran concentrar dues mirades diferents al voltant d'una única història: la del naixement i formació del Museu de Granollers l'any 1932, per la voluntat de la societat civil, a l'antiga presó, fins a la reubicació a l'actual edifici.

D'una banda es presenta una selecció de les col·leccions del Museu, a través d'una recreació de les primeres presentacions i exposicions dels objectes més diversos  a la Casa Molina, seu del Museu de Granollers de 1938 a 1964. I de l'altra, es mostren diversos documents que ajuden a teixir la història i els orígens de la institució, a comprendre les formes d'organització i recordar la programació del Museu de Granollers al llarg dels primers 33 anys. La història del museu ha anat sempre lligada a la voluntat i esforç dels granollerins per tal de protegir, conservar, documentar i difondre el patrimoni de la ciutat i la comarca.

La mostra, producció del Museu de Granollers, podrà visitar-se fins al setembre de l'any 2010. L'horari de visita és de dimarts a divendres, de 2/4 de 6 a 2/4 de 9 del vespre; dissabte i festius, de 6 a 9 del vespre; diumenge, de 2/4 de 12 a 2/4 de 2 del migdia i de 6 a 9 del vespre (tancat el dilluns i festius següents: Cap d’Any, Reis, dimarts, dimecres, dijous i Divendres Sant, 1 de Maig, 11 de Setembre i Nadal).


D'altra banda, el museu inaugura demà passat dimecres, 2 de desembre, a les 8 del vespre,  una segona exposició, La força de l’ Escut. L’heràldica cívica del món local de Catalunya. Serà al GRA (pl. de l'Església, 8) i l'heraldista i assessor de la Generalitat Armand de Fluvià pronunciarà una conferència sobre què és l'heràldica, per què neix i la situació actual dels municipis del Vallès Oriental. Es tracta d'una exposició itinerant de la Direcció General d’Administració Local del Departament de Governació i Administracions Públiques, gràfica i que explica els orígens, la història, el significat i l'oficialització dels escuts heràldics a Catalunya.

L'objectiu és sensibilitzar els actors que han de promoure l’oficialització de símbols i la ciutadania en general, per tal d’aconseguir que tots els pobles i ciutats oficialitzin els seus escuts i recuperin les formes que mana l’heràldica del país. En aquests moments hi ha prop de 300 municipis que no tenen els escuts heràldics oficialitzats, i quasi 600 dels 946 de tot Catalunya no en tenen la bandera. El disseny dinàmic i didàctic de l’exposició, amb una il·lustració inspirada en el llenguatge del còmic,  li dóna una finalitat divulgativa, per a tot tipus de públic.

L'exposició podrà visitar-se fins al 18 de desembre de 2009, en horari de dilluns a divendres, de 10 a 2 del matí i de 4 a 10 de la nit; dissabte, de 4 a 10 de la nit; diumenge i festius, tancat.

Per al públic familiar, dissabte que ve, 5 de desembre, hi haurà una nova sessió d'El barret de les històries, davant del Museu, a dos quarts de 7 de la tarda. Medusa, la de les serpents per cabells, és la narració que explicarà la contacontes de CRIT, Centre de Recerca i Imaginació Teatral.