L’objectiu de l’acte, organitzat pel Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació i l’Ajuntament de Granollers, és homenatjar les víctimes de la repressió franquista de forma territorialitzada, i així facilitar l’assistència dels propis testimonis a l’acte. A Granollers 16 persones que van patir privació de llibertat durant la Guerra Civil o la dictadura van recollir un diploma de reconeixement, un document simbòlic que ja han lliurat altres països com França i, a l’Estat, la Junta d’Andalusia. El document, signat pel president José Montilla i el conseller Joan Saura, es lliura “en reconeixement per la seva contribució a la causa de la llibertat i la democràcia durant la guerra civil i la dictadura franquista”. El text afegeix “Sigui el seu compromís durant aquells anys de foscor exemple de generositat, dignitat, coratge i amor a la llibertat, a la democràcia i a Catalunya per a les generacions posteriors”.
Al Vallès Oriental hi ha més de mig miler d’homes i dones que han rebut les indemnitzacions, des de l’any 2.000, atorgades pel govern català per haver patit presó.
La repressió al Vallès Oriental
L’any 1940, 280.000 persones estaven retingudes a les presons de Franco, la majoria acusades de “rebel·lió”. L’any 1939, només a Catalunya, hi havia més de 130.000 presoners de guerra repartits per diferents camps de concentració (Lleida, Tarragona, Reus, Figueres, Barcelona..etc) i fins a 700.000 persones van ser empresonades durant la postguerra a l’Estat espanyol. Les xifres proven la duresa de la repressió del règim, una repressió que li va permetre perpetuar-se en el poder fins a la mort del dictador.
A Granollers, es calcula que unes 850 persones van patir la repressió franquista amb privació de llibertat o van ser depurades d’alguna manera per la seva posició contrària al règim (exili, pèrdua del lloc de treball, consells de guerra etc.). A més, almenys 18 granollerins van ser afusellats entre 1939 i 1953.