Es crea un nou arxiu de fonts orals sobre la Guerra Civil, el bombardeig i la postguerra a Granollers

Estarà a l'abast dels investigadors que facin treballs de recerca

26 de Novembre 2009
+

El bombardeig del 31 de maig de 1938 ha provocat que Granollers hagi adquirit un fort compromís amb a la recuperació de la memòria històrica. En aquest sentit, l’Ajuntament ha treballat per conservar els espais que ara actuen com a testimonis directes dels anys de guerra civil. El recorregut amb els símbols de pau on van caure les bombes o l’obertura del refugi de Can Sínia en són un clar exemple, que ajuda a assimilar en imatges el que ja s’ha pogut investigar a través de documents que es conserven. I és que aquests elements són peces essencials per dibuixar els traçats de la història més propera, la de Granollers.

Però tant els documents com els espais necessiten veus que ajudin a entendre com ho va viure la població. Per això, Can Jonch, Centre de Cultura per la Pau i l’Arxiu Municipal, amb el suport de la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya, ha engegat un projecte de recollida de fonts orals sobre la Guerra Civil i els bombardejos a Granollers, que es posarà a l’abast dels investigadors que facin treballs de recerca. Aquestes fonts es recullen mitjançant entrevistes i, entre els testimonis, hi podem trobar persones que, d’una manera o altra, van patir molt d’aprop l’atac aeri del 38. Les primeres entrevistes ja s'han gravat en vídeo digital, gràcies a la col·laboració dels alumnes de l'Escola Taller d'Imatge i So. Totes les imatges ja estan editades i transcrites, i s'han incorporat a la secció de fonts orals de l'Arxiu Municipal de Granollers, que ja compta amb un apartat dedicat als testimonis de l'antiga fàbrica tèxtil Roca Umbert de Granollers.

Aquesta activitat s'emmarca en el context de difusió de la història de la ciutat com a element educatiu i de reflexió sobre els valors de la convivència i la pau, i la necessitat del diàleg per la resolució pacífica dels conflictes. Entre els objectius hi ha conèixer com van afectar els fets a aquells que els van viure en primera persona, i com es construeix la memòria individual i col·lectiva durant els anys del franquisme. A més, es vol donar veu a persones de diferent condició, gènere, procedència, ideologia i adscripció política per tal de comprendre totes les vivències.

La direcció del treball va a càrrec de l'Arxiu Municipal de Granollers, i també compta amb l'assessorament de l'historiador Joan Garriga, membre del Consell Assessor de Can Jonch, Centre de Cultura per la Pau.

Altres activitats emmarcades en la programació Tardor per la Pau, organitzada conjuntament per l'Ajuntament de Granollers i la Diputació de Barcelona són:

Dimecres, 25 de novembre, a les 19 h
Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau (C/ Rec, 19)
Conferència: Vells i nous camins vers la Pau. A càrrec de Pepe Beunza, primer objector de consciència de l'Estat espanyol

Dijous, 10 de desembre, a les 19 h
Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau (C/ Rec, 19)
Presentació del llibre: Alerta 2009: informe sobre conflictes, drets humans i construcció de pau. A càrrec de JMª Royo, investigador de l'Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Àmbit de la memòria històrica

Dimarts, 24 de novembre, a les 17 h
Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau (C/ Rec, 19)
 Presentació del projecte Construcció de la memòria de la Guerra Civil a Granollers

Dijous, 3 de desembre, a les 19.30 h
Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau (C/ Rec, 19)
Presentació del llibre Contrabandistes de la llibertat, d'Assumpta Montellà
Col·labora: Llibreria la Gralla

Exposicions
Fins al 27 de novembre
Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau (C/ Rec, 19)
Seriosament... 25 arguments per la pau en còmic
Horari: 17 a 21 h, de dilluns a divendres. Visites per a grups
Col·labora: Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans de la Generalitat de Catalunya