Més de 450 joves de la comarca participen en la nova edició de Mapadeball

Aquesta serà la novena edició del projecte al Vallès Oriental, amb 14 grups de joves de 5 instituts participants

03 de Maig 2022
+
9a edició de Mapadeball al Vallès Oriental

Les representacions finals tindran lloc al Teatre Auditori de Granollers del 17 al 20 de maig

La nova edició del projecte educatiu Mapadeball s’ha presentat avui al Teatre Auditori Can Palots de Canovelles amb un dels grups participants de l’institut Domus d’Olivet que ha assajat just abans de començar la presentació.

El projecte Mapadeball, iniciat al 2013 a la comarca i nascut al Mercat de les Flors de Barcelona, amb el suport del Consorci Transversal Xarxa d’Activitats Cultural, compta aquest any amb la participació de 5 instituts de la comarca, 14 grup-classe i més de 450 alumnes de l’Institut Lauro (Les Franqueses del Vallès), l’Institut Celestí Bellera (Granollers), l’Institut Antoni Cumella (Granollers), l’Institut El Vern (Lliçà de Vall), l’Institut Domus d’Olivet (Canovelles) i l’Institut Baix Montseny (Sant Celoni) -que durà a terme les funcions finals al Teatre Ateneu Sant Celoni-.

Per presentar el projecte, s’ha comptat amb la presència d’Alba Barnusell, alcaldessa de Granollers; Laura Llamazares, programadora del Teatre Auditori; Teresa Llobet, responsable de l’Associació Cultural de Granollers; Àgueda Murillo, una de les formadores del projecte; en Jaume Muriel, director de l’institut Domus d’Olivet; la Judit, una de les joves participants i l’Emilio Cordero, alcalde de Canovelles.

 

Després que l’alcaldessa de Granollers donés la benvinguda i posés en valor el poder transformador de la dansa i la cultura en general, la programadora del Teatre Auditori, equipament que impulsa el projecte al Vallès Oriental juntament amb l’Associació Cultural, ha recordat que “Mapadeball és un projecte de país, on hi participen moltes ciutats catalanes de la mà del Mercat de les Flors. Al Vallès Oriental aquesta serà la novena edició del projecte, que anteriorment s’havia anomenat “Tots dansen”.

El treball de Mapadeball porta implícit grans reptes organitzatius i es desenvolupa en diferents fases: una formació inicial al professorat dels instituts, que després treballen amb els alumnes; les sessions als instituts amb els joves per part dels/les formadors/es (un total de 10 hores de formació per cada grup-classe) i, finalment, les representacions finals al Teatre Auditori de Granollers, al matí per a altres centres d’educació secundària i, al vespre, adreçades a tots els públics. “La formació als docents és importantíssima i té una repercussió no només en els joves sinó també en la vida general de l’institut”, ha destacat Teresa Llobet, afegint que “l’art és facilitador i Mapadeball, una oportunitat única perquè els joves puguin expressar-se i desenvolupin la seva part més creativa”. I és que el projecte és flexible amb els participants, que poden expressar-se lliurement seguint sempre les pautes del coreògraf: “Cada any descobrim com molts joves que a l’aula no acostumen a participar i es troben fora de lloc, s’empoderen als assajos i troben el seu espai gràcies a la dansa”.

“Totes som constructores i beneficiaries a la vegada del projecte”, ha dit Agueda Murillo, una de les formadores juntament amb Sait Tamir i Carmen Nàjera. Mapadeball poleix les pors dels joves, sensibilitza, entrena l’esperit de superació, fa superar les inseguretats i prepara els joves per encara una funció final i, en definitiva, una vida plena de reptes”, així ho ha explicat Àgueda Murillo, remarcant que “no és tan important el resultat final, sinó tot el procés que viuen”.

El director de l’institut Domus d’Olivet, Jaume Muriel, molt agraït per formar part d’aquest projecte, ha destacat el paper de l’art i la cultura: “Vivim en una societat molt tecnològica i personalment crec que és a través de les arts que podem treballar més bé a les aules competències bàsiques com la relació amb les persones, el compromís, la cohesió, la empatia, etc.” A més, “el projecte es dona fora de l’aula, en diferents espais culturals i conjuntament amb altres joves de la comarca”, ha afegit el director: “us felicito, nois i noies, perquè sou molt valents”.

Un projecte integrador que, en definitiva i sense treure valor al treball del cos i la seva consciència, aporta importants valors com l’esforç, la responsabilitat, la superació, la generositat i el compromís. Així ho ha expressat també la Judit Mata, alumne del Domus d’Olivet: “És una manera de treure l’energia que portem a dins, d’ajudar-nos a fer millor altres tasques a l’institut i d’expressar la nostra opinió quan es parla d’un tema a la classe. Ens ho passem bé, ens fa superar les vergonyes i noto que estem més units com a classe”.

Emilio Cordero, alcalde de Canovelles, ha tancat l’acte explicant que, aquest any, Mapadeball tindrà com a temàtica el concepte de “celebració”, molt adient després dels temps tan complicats que tots i totes estem vivint arrel de la pandèmia. El coreògraf, Mario García Sáez - triat pel Mercat de les Flors-, indagarà a través de la coreografia en la idea de celebrar: des dels balls de la cort després de guanyar una guerra fins als festivals de música i concerts multitudinaris, de la sardana als balls de Fortnite amb avatars. Un munt de referents plens de moviment per explorar i crear un llenguatge propi que també celebri les possibilitats del cos.

Les funcions finals del projecte tindran lloc al Teatre Auditori de Granollers el següents dies:

▪ Dimarts 17 de maig de 2022 a les 20h: 2n d’ESO d’El Vern de Lliçà de Vall i Domus d’Olivet de Canovelles

▪ Dimecres 18 de maig de 2022 a les 20h: 3r d’ESO del Lauro de Les Franqueses

▪ Dijous 19 de maig de 2022 a les 20h: 3r d’ESO del C. Bellera de Granollers

▪ Divendres 20 de maig de 2022 a les 20h: 2n d’ESO de l’A. Cumella de Granollers 

Més informació i entrades a www.teatreauditoridegranollers.cat i www.escenagran.cat.