La commemoració del bombardeig engega el mes de maig amb teatre i exposicions

Dimecres dia 9 el periodista Plàcid Garcia-Planas, director del Memorial Democràtic, explicarà a l'alumnat de batxillerat la seva experiència com a corresponsal de guerra

04 de Maig 2018
+
Postal de l'exposició "Indústries en temps de guerra (1936-39). El sector tèxtil a Granollers", a la Tèrmica de Roca Umbert

Aquest dijous dia 3, a les vuit del vespre, els alumnes de 4t d'ESO de l'Institut Celestí Bellera sota la direcció de Susanna Sebastià, representaran "La Maternitat d’Elna" al Llevant Teatre. Es tracta de la història captivadora d’una dona, Elisabeth Eidenbenz, que va arribar als camps de concentració francesos, després de la Guerra Civil espanyola, per salvar la vida d’algunes dones embarassades i dels seus fills. A la Maternitat d’Elna les mares van donar la vida a 597 nadons i l’Elisabeth Eidenbenz els va transmetre la confiança en el gènere humà.

Dissabte dia 5, s'inaugurarà també a les 20 h, l'exposició "Indústries en temps de guerra (1936-39). El sector tèxtil a Granollers",  a la Tèrmica de Roca Umbert. Aquesta exposició treu a la llum què feien les indústries a Granollers durant la Guerra Civil, concretament, les indústries del sector tèxtil com Roca Umbert, a partir de la documentació conservada als arxius. Sovint, durant les guerres, el front acapara l’atenció i posa el focus en els esdeveniments militars, però cal recordar que va ser en la Guerra Civil quan s’ataca per primera vegada la rereguarda de manera sistemàtica i programada, i la població civil i les infraestructures van esdevenir objectius militars. Aquesta mostra, que ha anat a cura de la historiadora Cinta Cantarell, es podrà veure fins al 21 d’octubre a la façana de la Tèrmica, els dissabtes de 18 a 20 h, i diumenges, d'11 a 13 h.

A partir de dilluns que ve, dia 7, Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau acull l'exposició "Barcelona-Elna. Alep - Mafraq. Refugiades de Lluny i de prop", que es podrà veure fins al 4 de juny. La mostra és una iniciativa de l’Associació Catalana per la Pau i pretén establir un diàleg entre dos episodis de cooperació internacional separats per gairebé vuitanta anys i 4.000 quilòmetres. Històries de fronteres i de supervivència. Però, sobretot, de solidaritat i d’apoderament.

L’any 1939, centenars de milers de persones van fugir de la Guerra civil espanyola camí cap a França. A l’actualitat, el conflicte a Síria ha suposat que des de 2011 més de 5 milions de persones hagin hagut d’abandonar casa seva. A les acaballes del conflicte espanyol i en una petita localitat del sud francès, la infermera Elisabeth Eidenbenz va idear un espai on les dones poguessin donar a llum i criar els seus nadons en condicions de pau, lluny dels inhòspits i terribles camps de refugiats. Naixia així la Maternitat Suïssa d’Elna. Avui, associacions com Arab Women Organisation, amb la col·laboració de socis internacionals com l’Associació Catalana per la Pau, treballen per guarir les ferides de les refugiades sirianes a Jordània, oferint-los el dret de reprendre les seves vides. Unes i altres comparteixen moltes coses. Són dones que fugen de la barbàrie, de l’horror, de l’arbitrarietat i de la indefensió. Unes i altres són alhora les protagonistes de dos exercicis de solidaritat internacional centrats a retornar la dignitat a qui ha perdut casa seva i el país, però també la confiança per tirar endavant.

Aquesta exposició és una iniciativa de l’Associació Catalana per la Pau, amb la col·laboració de la Fundació Pau i Solidaritat de CCOO, l’Associació Catalunya-Líban i Arab Women Organization.

Dimecres 9, a les 11 hores, tindrà lloc l'acte amb els alumnes de batxillerat al Teatre Auditori. Serà una xerrada que porta per títol: Escriure la guerra. Com s’explica –i es fotografia– el dolor de l’altre des de l’experiència de corresponsal, a càrrec de Plàcid Garcia-Planas, director del Memorial Democràtic i corresponsal de guerra. Es tracta d'un acte que fa deu anys que es programa, dins de la commemoració del bombardeig, amb l'alumnat que fa el darrer curs a la ciutat i on se'ls demana que s'emportin per sempre el llegat del testimoni del bombardeig per tal que el puguin transmetre a les generacions futures. A continuació, els alumnes d'arts escèniques de  1r de Batxillerat de l'Institut Celestí Bellera faran una intervenció artística.

Recordeu també que l'aparador de la Biblioteca de Can Pedrals estarà relacionat amb el bombardeig i es podrà veure fins al 4 de juny.