L’FP Dual creix a Granollers amb un total de 200 empreses que acullen a 214 alumnes de la ciutat durant el curs 2021-22

El Consell de la Formació Professional i l’Ocupació de Granollers i la Fundació Bertelsmann organitzen la Jornada “FP Dual, una oportunitat per a les empreses”

11 de Maig 2022
+
Jornada “FP Dual, una oportunitat per a les empreses”, organitzada pel Consell de la Formació Professional i l’Ocupació de Granollers i la Fundació Bertelsmann, a la Sala Tarafa

Aquest dimecres 11 de maig al matí s’ha celebrat, a la Sala Tarafa, la Jornada “FP Dual, una oportunitat per a les empreses”. Una trobada organitzada pel Consell de la Formació Professional i l’Ocupació de Granollers conjuntament amb la Fundació Bertelsmann, en què s’ha volgut d’explicar el funcionament de l’FP Dual i els canvis que ha introduït la nova llei estatal de l’FP recentment aprovada. Així mateix, s’ha volgut fer un reconeixement de les empreses que ja acullen alumnes en la modalitat d’FP Dual, i explicar, de primera mà, experiències positives representatives dels prop de 200 convenis de dual que ja s’han signat a Granollers.

Durant la benvinguda, l’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, ha destacat que les "administracions, centres educatius i teixit empresarial som conscients de les oportunitats i de la importància de traçar aliances, de treballar plegats, en aquest cas, en l’àmbit de l’educació i la reactivació econòmica i el mercat laboral".

L’FP Dual combina els processos d’ensenyament i aprenentatge a l’empresa i al centre de formació. Aquesta modalitat promou la responsabilitat social corporativa i referma el suport de les empreses als nous models organitzatius de l’FP, dirigits a l’excel·lència.

A Granollers, els centres de formació professional desenvolupen aquesta modalitat d’FP Dual des del curs 2014-2015 i s’ha estès a pràcticament a tots els cicles de grau superior i a la majoria de grau mitjà, majoritàriament en els cicles industrials, però també en els de serveis a les empreses com comerç, administratiu o informàtica. El curs 2021-2022 hi ha un total de 214 alumnes de la ciutat que cursen aquesta modalitat d’FP.

A la Jornada s’ha explicat amb detall en què consisteix l’FP Dual i l’oportunitat de captació de talent jove que suposa per a les empreses. S’ha exposat l’oferta existent a la ciutat, de totes les professions que es posen a disposició des dels diferents centres educatius, i s’ha ofert un espai de diàleg per promoure la incorporació de més alumnes en la modalitat de dual. Així mateix, les empreses que actualment ja acullen alumnes en dual, han pogut conèixer algunes de les novetats que s’aplicaran arran de l’entrada en vigor de la nova llei.

En la nova llei orgànica 3/2022 de 31 de març d’ordenació i integració de la Formació Professional, l’FP Dual passa de ser considerada una modalitat residual (només un 10 % d’alumnes d’FP a Catalunya estudia en aquesta modalitat) a ser la modalitat preferencial, com una aposta clara per afavorir la recuperació econòmica.


Avantatges de l’FP Dual per a l’alumnat

L’FP Dual ofereix a l’alumnat un aprenentatge de qualitat, amb l’adquisició de les habilitats i coneixements de l’ofici sense intermediaris, directament des de l’empresa. Afavoreix l’entrada al mercat laboral i més projecció professional. També ofereix la possibilitat de fer formació en una empresa estrangera, aprendre l’idioma a més de l’ofici i guanyar competitivitat en el mercat laboral; l’FP Dual gaudeix de molta reputació a escala europea. Per altra banda, els alumnes reben una remuneració, a diferència de l’FP tradicional, en què habitualment les pràctiques no són remunerades. I l’experiència en el mercat laboral ofereix a l’alumnat una xarxa de contactes molt útil per desenvolupar la carrera professional.

El Consell de la Formació Professional i l’Ocupació de Granollers és un òrgan consultiu i de participació social que promou l’Ajuntament de Granollers. Hi participen tots els agents educatius, socials i econòmics que operen a la ciutat. Té com a finalitat establir una línia de cooperació entre el sistema educatiu i el sistema productiu per gestionar un pla de la ciutat per a la transició a la vida activa i un pla ciutadà per a la formació professional. El Consell té la voluntat d’integrar totes les plataformes existents amb l’objectiu d’optimitzar la inserció i la competència professional de la ciutadania i la cooperació a la conformació de les decisions que en aquest sentit han de prendre els òrgans de govern municipals. Creat l’any 2009, és un dels consells territorials amb més trajectòria a Catalunya, i entre altres organitza la Fira Guia’t per l’orientació conjuntament amb el Consell Comarcal. Gestiona beques Erasmus per la mobilitat internacional dels alumnes d’FP de la nostra ciutat i incideix en l’oferta de formació professional que s’ha de desenvolupar al nostre territori per estar alineada amb les necessitats de les empreses.

Per la seva banda, la Fundació Bertelsmann vetlla per l’ocupació dels joves, apostant per desplegar iniciatives i eines que contribueixin a afavorir l’accés dels joves al mercat laboral, centrant-se en la transició escola-treball.