L’edició 2021 del «Posa’t en òrbita» té com a tema central el sistema solar i el planeta Mart

Aquest divendres l’alumnat participant presentarà els seus projectes a les pistes exteriors del Palau d’Esports de Granollers

03 de Juny 2021
+

El projecte «Posa’t en òrbita» s’ha adaptat aquest curs 2020/2021 a les circumstàncies derivades de la pandèmia. Aquesta activitat de ciència proposa a grups d’alumnes d'ESO que preparin activitats de divulgació científica per a infants. Aquestes activitats es presentaven una tarda dins de la programació de "Alesplaces!", però en aquesta ocasió es farà en horari lectiu aquest divendres 4 de juny al matí a les pistes exteriors del Palau d’Esports de Granollers.

L'activitat final serveix per mostrar el resultat del treball de tot el curs i busca fomentar les vocacions científiques. Durant el curs, alumnat de 1r o 2n d'ESO han anat resolent uns reptes i han rebut l'encàrrec de crear unes activitats que fossin divertides i formatives per alumnat de primària. El fil conductor ha estat el sistema solar i, més concretament, el planeta Mart. Així, durant tot el matí (de 9 a 12 h) grups escolars de 6 de primària de centres educatius de Granollers podran descobrir, seguint un circuit ja definit, els projectes creats per l’alumnat d’ESO sobre temes com l’efecte hivernacle, els martrèmols, la gravetat o les òrbites planetàries.

El projecte està organitzat per l’Ajuntament de Granollers, Servei Educatiu del Vallès Oriental I i el Museu de Ciències Naturals de Granollers. Enguany, a més, l’activitat s’ha transformat com un seminari del Centre de Recursos Pedagògics i això ha permès que, per primera vegada, hi participin centres de la conurbació de Granollers. Així, hi participen els instituts: Antoni Cumella, Carles Vallbona i Celestí Bellera de Granollers, Domus d'Olivet de Canovelles i El Til·ler de les Franqueses del Vallès.

Posa’t en òrbita

El projecte “Posa’t en òrbita” va proposar els cursos 2013/14 i 2014/15, sota el nom de Racons de ciència, a alumnes de 1r i 2n d’ESO, de l’Escola Municipal del Treball de Granollers, la preparació d’experiments i informació científica per tal que infants en poguessin gaudir. El curs següent s’hi ha sumar l’institut Marta Estrada (aleshores institut Granollers) i un grup de voluntaris científics interessats en la divulgació científica. El curs 2016/2017 s’hi va afegir l’institut Celestí Bellera i es va fomentar més l’intercanvi i barreja de l’alumnat dels diferents centres i el curs següent s’hi va sumar l’institut Carles Vallbona.

Aquest curs 2020/2021 el projecte s’ha obert a centres d’altres municipis i hi han participat els instituts Domus d’Olivet de Canovelles i Til·ler de les Franqueses del Vallès, a més dels instituts de Granollers Antoni Cumella, Carles Vallbona, Celestí Bellera.

Els principals objectius d'aquest projecte són:

- Fomentar les vocacions científiques entres l’alumnat d’ESO

. Treu al carrer les activitats de divulgació científica adreçades als infants

- Promoure el treball cooperatiu entre els diferents agents implicats en el projecte (instituts, Museu de Ciències Naturals, serveis municipals, ciutadania...)