Granollers reuneix 60 professionals de 45 institucions i equipaments culturals de Catalunya i de l’Estat a la 2a Jornada d’Art, Educació, Pensament i Cultura

Hi participaran Javier Martínez de Lugadero i Rubén Barroso de la Fonoteca, ambdós de Sevilla, Tonina Cerdà del Museu Picasso de Barcelona, Luís Calderón, impulsor del Crealab de El Paso (La Palma), i Beatriz Bartolomé de Matadero de Madrid, entre altres

13 de Juliol 2023
+

L’Ajuntament de Granollers organitza, per segon any consecutiu, la Jornada d’Art, Educació, Pensament i Cultura, una trobada per a professionals i col·lectius de la cultura que valoren el compromís social de les arts i que tenen present l'educació com a eix troncal i prioritari en la construcció d'una ciutadania crítica i creativa.

Entre els assistents trobem Javier Martínez, arquitecte i soci fundador de l’estudi Lugadero (Sevilla); l’artista i divulgadora científica Miren Karmele Gómez, de Kutxa Fundazioa i TBK (Donostia); Rubén Barroso, artista, gestor cultural, educador i creador de Contenedores Festival i Fonoteca (Sevilla); així com representants de museus o espais expositius d’arreu del territori com el MACBA, el CCCB, Matadero (Madrid), el Museu de la Mediterrània (Torruella de Montgrí) o el Museu del Suro de Palafrugell, entre molts altres.

La jornada es farà el dijous 20 de juliol, de 9 a 14 h, a Roca Umbert Fàbrica de les Arts. Hi participarà una seixantena de professionals de museus, col·lectius, centres artístics, institucions i projectes d’arreu de Catalunya i també d’Espanya. En aquesta ocasió, la trobada versarà en compartir experiències d’èxit de cada centre. Unes propostes que contemplin atendre les necessitats culturals i el desenvolupament de les capacitats de les persones que hi han participat. D’altra banda, la jornada també se centrarà a analitzar justament el contrari, els fracassos i els errors d’altres projectes. Així, es farà servir l’error com a eina per observar i generar canvis i millores en les iniciatives dels participants.

L’activitat estarà dinamitzada per Angélica Sátiro, escriptora, comunicadora, investigadora, educadora, filòsofa i artista experta en creativitat i infància. L’artista i il·lustrador Javirroyo serà l’encarregat de fer la relatoria gràfica de la jornada.

 

Els objectius de la jornada

La Jornada d’Art, Educació, Pensament i Cultura té com a objectiu principal ser un punt de trobada centrat en:

- Definir i abordar els desafiaments que comparteixen els agents culturals.

- Facilitar la transferència de coneixements que puguin bastir una xarxa de col·laboració, cooperació i cocreació entre els diferents centres, institucions, persones...

- Promoure el diàleg i la reflexió, sense cap apriorisme ni prejudici.

- Desenvolupar dinàmiques que permetin l’intercanvi i la creació de programes i projectes compartits.

- Donar a conèixer i compartir experiències rellevants. Èxits i també fracassos.

- Fer-se preguntes, buscar respostes, generar diàleg i reflexió.

Conversar, compartir i reflexionar

La metodologia de la jornada es basa en taules rodones que permeten escoltar i exposar pensaments, opinions, idees i, sobretot, experiències. Els participants, al final de la jornada, hauran pogut conversar amb 30 persones diferents i hauran tingut un paper actiu en tot el procés. Setmanes abans de la trobada, els assistents ja reben documents i qüestions que seran la base del treball que es farà presencialment el dia 20 de juliol a Roca Umbert.

El dia de la trobada, un primer diàleg assenyala els propòsits de la jornada per, tot seguit, fer dues taules rodones on totes les participants converses i reflexionen sobre els temes proposats. Aquestes converses derivaran en una creació col·lectiva que es tanca amb les conclusions i la relatoria gràfica.

La jornada també servirà per presentar i aprovar el manifest sorgit de les conclusions de la primera jornada, celebrada el juliol de 2022.

La primera edició

L’edició del 2022 va comptar amb la participació de 62 persones procedents de 33 institucions i equipaments culturals diversos de Catalunya i Espanya amb propostes educatives avançades i el punt en comú de «nedar a contracorrent». Per això, la trobada es va anomenar «trobada de salmons» i la bona acollida ha fet que ara tingui una segona edició.

A més, per donar continuïtat a la xarxa de treball creada, es va proposar a les persones participants en la primera edició sumar-se a la creació d’un grup impulsor.

Programa de la 2a Jornada d’Art, Educació, Pensament i Cultura

9 a 9.15 h BENVINGUDA

9.15 a  9.45 h  DIÀLEG. Angèlica Sátiro i Javirroyo. ÈXIT, FRACÀS, ERROR I VERGONYA

9.45 a 10.30 h PRIMERA COMUNITAT DE DIÀLEG. EXPERIÈNCIES D’ÈXIT. LES CLAUS

10.30 a 11 h CONCLUSIONS. GRUPS. PRIMERA RELATORIA GRÀFICA

11 a 11.30 h ESMORZAR

11.30 a 12.45 h SEGONA COMUNITAT DE DIÀLEG. EXPERIÈNCIES DE FRACÀS.  ELS APRENENTATGES

12.45 a 13.15 h CONCLUSIONS GRUPS. SEGONA RELATORIA GRÀFICA

13.15 a 13.40 h MANIFEST

13.40 a 14.10 h  EXPRESSIÓ ARTÍSTICA COL·LABORATIVA

14.10 - 14.30 h CONCLUSIONS. Angèlica Sátiro i Javirroyo. TERCERA RELATORIA GRÀFICA

14.30 h DINAR

Cobertura informativa

Dijous 20 de juliol de 2023, a les 11 h a Roca Umbert

Per contactar entrevistes i més informació sobre la jornada: premsa@granollers.cat