Explorem la Lluna en la tercera edició del Festival Panoràmic

El festival se celebrarà del 17 al 20 d'octubre a Roca Umbert

30 de Setembre 2019
+

“Un petit pas per a un home, una passa gegant per la humanitat”. La frase s’atribueix a Neil Armstrong, el primer home que juntament amb Buzz Aldrin va passejar per la superfície de la Lluna el 20 de juliol de 1969. Els astronautes hi van arribar a bord de la nau Apollo 11. Aquest tercer any de Panoràmic, el festival de fotografia, cinema i nous mitjans audiovisuals més complet, se centra en aquest satèl·lit mirantse’l i analitzant-lo des de tots els angles possibles.

En la roda de premsa de presentació, la regidora de Roca Umbert, Pietat Sanjuán, ha explicat que "el Panoràmic és un festival referent d'aquesta temàtica al sud d'Europa.". Per la seva banda, l'impulsor del Festival Panoràmic, Joan Fontcuberta ha concretat que en "el Festival es reflexionarà en l'Ultima Thule, que  fa referencia al objecte celeste més llunya que s’ha arribat a veure en l’espai i fa relació a que l’home sempre va més enllà." Laia  Casanova, de l'equip directiu del festival ha explicat que "enguany 72 professionals en prendran part i es faran 10 exposicions durant el cap de setmana del Panoràmic". Va cloure la roda de premsa, l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, que va esmentar que el festival presenta "una programació ambiciosa on es posen molts interrogants sobre la taula. Ens espera un cap de setmana potent on tota la ciutat treballa de manera conjunta amb l'objectiu de sumar."

Conferències extraordinàries

En la conferència inaugural, el reputat fotògraf Joan Fontcuberta i el comissari Andrés Hispano ens parlaran del concepte d’enguany. Amb el títol Última Thule: la colonització de l’espai, es fa honor a les imatges que ens han arribat aquest 2019 de l’objecte més llunyà del sistema solar mai observat. També tindrem la fortuna d’escoltar Carlos González Pintado, l’enginyer que va transmetre a la NASA dels Estats Units d’Amèrica la confirmació de l’arribada a la Lluna de l’Apollo 11. González ens explicarà per què l’estació espacial de Madrid va ser la primera a saber-ho. I entre d’altres propostes, la periodista Marta Roqueta impartirà una conferència sobre ciència-ficció feminista a través del personatge d’animació Steven de la sèrie de Cartoon Network Steven Universe.

Petits astronautes

Aquest any els més joves tindran l’oportunitat de gaudir el Panoràmic amb un taller de coets i un d’observació dels planetes Júpiter i Saturn gràcies a l’Associació Astronòmica de Sabadell. Al Museu de Ciències Naturals podran conèixer la història de la reina Cassiopea i la princesa Andròmeda, dues constel·lacions de l’hemisferi nord. També hi haurà pel·lícules per a ells com A Grand Day Out, l’aventura lunar dels divertits personatges de plastilina Wallace & Gromit i l’empresa Rex Arcade instal·larà màquines de matar marcians que també faran xalar els més grans.

Tallers i exposicions lunars

Les artistes Lurdes Basolí i Alicia Kopf impartiran workshops per reflexionar sobre les pròpies emocions i imatges. Kopf ens proposa un apropament especulatiu a les idees d’intimitat i amor a partir de l’anàlisi d’imatges del cinema de ciència-ficció i Basolí, a través de revisar el propi arxiu fotògrafic professional o vernacular, ens farà repensar la nostra fotografia des d’un lloc més conscient, per generar un repertori visual més lliure de les velles estructures colonials tant reproduïdes pel fotoperiodisme.

Les exposicions d’aquest any s’enfilen fins a onze, repartides pels diferents espais de Roca Umbert, el Museu de Granollers, el Museu de Ciències Naturals i el Cinema Edison. Podreu admirar la col·lecció de souvenirs dels gossos que van anar a l’espai del fotògraf britànic Martin Parr, la història fotogràfica de l’imaginat programa espacial de Zàmbia de l’artista valenciana Cristina de Middel, el mapping inspirat en la pel·lícula de Stanley Kubrick 2001: Una odissea de l’espai, dels artistes Sílvia Isach i Roger Subirana o la col·lecció de 60 llibres de fotografia comissariada per la italiana Ilaria Campioli sobre tot allò que ens inspira el cel. A més a més de la galàctica Transelenita, una aventura sobre la ingravidesa de l’artista Marcel·lí Antúnez.

Pel·lícules fantàstiques

Dotze propostes per als adults des dels cèlebres curtmetratges sobre la Lluna de Georges Méliès passant pel viatge a la Lluna de Frederic Amat inspirat en l’únic guió de Federico García Lorca, fins a la pel·lícula de Bart Sibrel on defensa una teoria conspiratòria sobre l’arribada de l’home a la Lluna. El Cinema Edison també ha programat l’estrena d’Apollo 11 de Todd Douglas Miller.