El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha informat que estem tenint diferents rebrots arreu del territori que estan fent que en algunes poblacions estiguem en una situació similar a la de 15 dies enrere, i ha volgut donar un missatge a tota la ciutadania sobre la situació actual de la pandèmia: “és cert que estem en un moment d’estabilització, però cal seguir fent un esforç col·lectiu: és imprescindible doblegar la corba perquè sinó anirem augmentant el número de casos i complicarem la situació”.
Argimon ha destacat que molts dels brots que estan sorgint són deguts als retrobaments socials i familiars i que aquest és un aspecte clau a l’hora de tallar les cadenes de transmissió. “Cal seguir tenint en compte la vacuna de sempre; la mascareta, la distància física i el rentat de mans, i a més, cal reduir la interacció social ja que gran part dels brots que estem tenint són deguts als retrobaments”.
El secretari també ha volgut agrair “l’esforç que s’està fent en els equips d’atenció primària i en els hospitals” i ha assegurat que “es redoblaran els cribratges en altres territoris en un número superior del que s’està fent ara, però també cal que la ciutadania acompanyi”.
Inici de cribratges massius a Granollers, Les Franqueses del Vallès i Canovelles
Arrel de l’augment de casos detectats durant l’última setmana en zones del Vallès Oriental i per donar continuïtat a tota la tasca realitzada ja des dels equips d'atenció primària de Granollers, Canovelles i Les Franqueses del Vallès, que inclou un extens nombre de PCR en base a estudis de casos i contactes, així com al treball focalitzat en clústers relacionats amb brots concrets, s’ha decidit realitzat una estratègia comunitària que s’inicia el divendres 21 d’agost i que acabarà el proper dijous 27 d’agost.
La coordinació del Servei Català de la Salut, el Servei de Vigilància Epidemiològica de Catalunya, l'Institut Català de la Salut i els ajuntaments implicats ha estat clau per desenvolupar aquesta estratègia, que s'inicia a zones concretes d'aquests municipis i que té per objectiu identificar els casos asimptomàtics per tallar-ne la transmissió. En total, la convocatòria està adreçada a 20.000 residents d'aquests municipis. Es preveu que es puguin arribar a fer un total de 1.000 PCR diàries, però la xifra final dependrà de la resposta i participació de la ciutadania.
El dispositiu compta amb tres punts de recollida de mostres per fer les PCR, habilitats al CAP de Canovelles, el CAP de Les Franqueses i el CAP Sant Miquel de Granollers, a la zona sud de la ciutat. Les PCR es faran per carrers, habilitant un dia específic per grups de carrers concrets i facilitant així l'assistència als dispositius (es poden consultar en els cartells adjunts a la nota).
Els usuaris que vulguin acudir no cal que sol·licitin visita prèvia, però sí que es recomana que se cenyeixin als dies indicats a la planificació en funció del seu carrer de residència. Els residents ja han estat avisats per SMS, on se'ls indica quin és el dia que els correspon anar al centre a fer-se la prova. Els que no rebin l'SMS poden dirigir-se al centre el dia que els toqui segons el seu carrer.
La posada en marxa del dispositiu demà es complementa amb una acció puntual que s'ha dut a terme aquest matí, en el marc de la qual s'han realitat PCR als residents a quatre blocs d'edificis del carrer Rosselló.
Carrers de Granollers cridats a participar en el cribratge
Divendres, 21/8
Carrers Ripollès, Ramon Llull i Girona (del 200 al 300). CAP Les Franqueses
Avinguda Sant Esteve. CAP Sant Miquel
Dissabte, 22/8
Carrers de Rosselló i Rafael de Casanova. CAP Les Franqueses
Carrers de Colom, Murillo, Llevant, Àngel Guimerà i Indústria. CAP Sant Miquel
Dilluns, 24/8
Carrer Francesc Macià, Murillo, Llevant i Àngel Guimerà. CAP Sant Miquel
Dimarts, 25/8
Carrers Foment, Voluntaris, Isaac Albéniz i Julià Centelles. CAP Sant Miquel
Dimecres, 26/8
Carrer d’Esteve Terrades i pl Serrat i Bonastre. CAP Sant Miquel